Robinhood: nem volt összeesküvés

spot_img

A múlt héten a Robinhood, a legnagyobb amerika befeketési alkalmazás letiltotta a GameStop részvények vásárlását. Így reagált a Wallstreetbets subreddit által életre hívott óriási pumpára, ami szerintük veszélybe sodorta az egész kereskedelmük működését.

Az eset óriási felháborodást váltott ki, különösen a kisbefektetők körében, akik szerint a Robinhood megakadályozta őket abban, hogy szabadon kereskedjenek egy általuk kiválasztott részvénnyel. A Robinhood vezérigazgatója, Vlad Tenev a héten már magyarázatot is fűzött ehhez a lépéshez.

Tenev elmondta, hogy a cég hajnali három órakor kapott egy telefonhívást az elszámolóházuktól. Ők azt kérték, hogy helyezzenek letétbe 3 milliárd dollárt, hogy fedezzék az ügyfeleik vásárlásait az elszámolásig. Ez gyomrosként érte a vállalatot, hiszen egészen addig, a főleg kockázati tőkéből bevont készpénz állományuk alig volt több 2 milliárd dollárnál.

A National Securities Clearing Corporation minden reggel, az USA-ban működő brókereknek elküldi a napi fedezeti követelményeket. Hagyományos esetben nem rúgna ekkorára a követelmény, de a Wallstreetbets pumpái nem voltak éppen hagyományosak. A Robinhood pedig a szokásosnál tízszer nagyobb fedezeti követelményt kapott.

Az NSCC arra használja a fedezeti követelményt, hogy kezelje a kockázatokat és megőrizze a piac stabilitását. Hasonlóan működik, mint amikor egy tőzsde elkéri tőled a fedezeti követelményt (margin requirement), hogy ezzel biztosítsa, hogy az árfolyam rossz felé fordulásakor is a trade lezárásával az egyik fél megkapja a pénzét.

Az NSCC szemszögéből nézve a GME részvény kilövése és a magas volatilitás azzal fenyegetett, hogy az elszámolóház képtelen lesz elszámolni a tradekkel és a brókerek nem tudják kifizetni az eladókat.

Az NSCC-vel együttműködve a Robinhood-nak sikerült letornáznia a követelményt 1,4 milliárd dollárra. Ezután leállították a GME és más “mém részvények” vásárlási lehetőségét. A kereskedés korlátozásával a Robinhood egyenlegén lecsökkent a volatilis részvények száma, miközben az addigi tradek elszámolása befejeződhetett, így összességében jelentősen csökkent a bróker kockázata.

Ha a leállítás nem történik meg – érvelt a vezérigazgató, akkor a Robinhood gyakorlatilag képtelen lett volna teljesíteni a vételi vagy eladási ajánlatokat, ez pedig egyik ügyfélnek sem érdeke.

A Robinhoodot egy gyors befektetés is megmentette. A Ribbit Capital befektetési társaság 3,4 milliárd dollárt rakott a fintech cégbe a káosz közepette.

A cég vezérigazgatója visszautasította azokat a pletykákat, miszerint a Citadel Securities nyomására állították volna le a kereskedést. A Citadel Securities a Robinhood legfontosabb ügyfele, ugyanis ők veszik meg az order flow-ot, vagyis az összes kereskedés ajánlatainak adatait. A Citadel Securities-t pedig ugyanaz a Ken Griffin vezeti, aki a Citadel Capitalt is – ők voltak azok, akik a shortoló hedge fundot, a Melvin Capital-t megmentették a csődtől, amikor kilőtt a GME. A Vlad Tenev-el folytatott beszélgetésében Elon Musk is próbálta kikezdeni a CEO magyarázatát, szerinte viszont nincs szó semmilyen összeesküvésről, pusztán a vállalat és a piac stabilitását szerették volna megőrizni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img