spot_img

Ezért szeretjük az FTX-et

spot_img

A két évvel ezelőtti indulását követően az FTX szinte azonnal a kripto piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A gyors siker részben az alapító csapat hírnevének volt köszönhető, az oldal mögött ugyanis az egyik legismertebb és legsikeresebb trader csoport, az Alameda Research emberei állnak.

Az FTX híres arról, hogy minden más váltónál gyorsabban képes reagálni a piac történéseire. Ezt olykor gyors listázásokkal, máskor innovatív kereskedési eszközök bevezetésével érik el. A csapatot vezető Sam Bankman-Fried (a babzsákon) a saját bevallása szerint is munkamániás, aki szinte minden idejét az irodában tölti. Elhivatottságáért mára kiérdemelte a nemzetközi közösség bizalmát.

Mivel egy ideje már mi magunk is előszeretettel használjuk az FTX-et, összefoglaltuk, hogy miért ajánlanánk másoknak is, hogy tegyenek egy próbát a tőzsdével.

  • Ingyenes kiutalás minden kriptopénz esetében
  • Gyors és olcsó váltási lehetőség a különböző kriptovaluták között
  • Tokenizált részvény kereskedés
  • Integrált kamatozó szolgáltatás
  • Gyors ügyfélszolgálat

Mielőtt mindezekbe részletesebben is belemennénk, vessünk egy pillantást az oldal felületére.

A tőzsde a kezdőoldal fejléc sávjában igyekszik felhívni a figyelmünket az újdonságokra, friss listázásokra, vagy éppen felkapott kereskedési párokra. De ugyancsak innen érhetjük el a két, számunkra talán legfontosabb menüpontot, a tárcánkat (wallet) és a kereskedési párok listáját (markets) is.

Habár elsőre a tárca aloldal talán nem kecsegtet túl sok izgalommal, mégis kiemelnék két, korábban már említett funkciót. Az első az ingyenes kiutalások lehetősége, amivel a mostani, extrém magas Ethereum fee-k mellett akár 15-25 dollárt is spórólhatunk tranzakciónként.

Ethereum tranzakciók átlagos költsége

A másik a szintén a walletünkből elérhető Convert menüpont, amivel szabadon és pillanatok alatt válthatunk a tőzsde által támogatott kriptovaluták között.

A Convert használatakor kiválaszthatjuk, hogy mit és mire szeretnénk átváltani. A tőzsde ekkor ad nekünk egy árajánlatot, amit 5 – 10 másodpercig fenntart számunkra. Ha nagyon volatilis a piac, ezt a konverziós arányt úgy határozzák meg, hogy ők biztos ne bukhassanak rajta, vagyis ilyenkor kicsit magasabban váltanak az aktuális piaci árfolyamnál. A cikk írásának pillanatában az FTX tőzsdei felületén 1 BTC 37 460 dollárba került, míg a Convert menüpont 37 483 dolláron ajánlotta fel az USD-re történő átváltást. Ez 0.0006%-os eltérést jelent.

Nincs minimum limit, akár néhány centet is átválthatunk BTC-re, vagy más kriptopénzekre

A Convertet bármekkora összeggel használhatjuk, így ha visszamaradt pár centünk egy trade után, akár azt is egyből stabil coinra, vagy BTC-re cserélhetjük. De azoknak is jó választás lehet ez a funkció, akik nem akarnak a komplex tőzsdei felületen molyolni, hanem egyszerűen csak gyorsan más tokenekre váltanák át a coinjaikat.

Markets: az FTX kínálatában jelenleg 172 különböző kriptovaluta szerepel

A Markets menüpont alatt a tőzsde kereskedési piacait érhetjük el, melyek közül többel is kizárólag csak az FTX-en találkozhatunk. A mindenhol megszokott azonnali (Spot) és határidős (Futures) kereskedés mellett, tradelhetünk még tokenizált részvényekkel (Stocks), tőkeáttételes tokenekkel (Leveraged Tokens), az árfolyam kilengések nagyságát lekövető coinokkal (Volatility), valamint az éppen aktuális, valós eseményekre (pl.: elnökválasztás, Superbowl) való fogadást lehetővé tevő piacokkal (Prediction).

A fentiek mindegyike megérne egy külön misét, a tőzsdei tokenek közül mostanában például a kannabisz részvények (TLRY, CGC, ACB, CRON, APHA) élik virágkorukat, a demokraták amerikai győzelmével ugyanis megnőtt az esélye annak, hogy szélesebb körben is legalizálják a marihuána használatát.

A kannabisz részvények sok kriptovalutát megszégyenítő növekedésen mennek keresztül

Ami még külön említést érdemelhet, az a keresőben az ‘index’ szó beírásával előcsalogatható indexek kereskedése. Ezek olyan kombinált kriptopénz kosarakat jelentenek, amelyek mozgásukkal egy egész kripto ágazat emelkedését vagy esését követik.

Az indexek között megtalálhatjuk a kis, nagy és közepes piaci részesedésű altok, a DeFi tokenek, a tőzsde tokenek, a kínai hátterű, vagy éppen anonim utalásokat lehetővé tevő coinok átlagos teljesítményét lekövető piacokat is.

A DeFi ágazatot lekövető index árfolyamának alakulása

Maga a kereskedési felület a már megszokott, más tőzsdékhez hasonló elemekből épül fel, de teljesen testre szabható. A blokkok tetejére és jobb alsó sarkaira klikkelve átméretezhetjük, vagy akár át is helyezhetjük őket a nekünk tetsző pozícióba.

A vételi és eladási megbízások feladására ugyancsak egy jól áttekinthető felületen van lehetőségünk, ahol a tőkeáttétel mértékét, a profit és stop loss szintjeinket is meghatározhatjuk.

A kereskedés alap jutaléka limites megbízások esetében 0.02%, piaci áron (market) történő végrehajtásnál pedig 0.07%. Aki viszont vásárol és stakingben tart legalább 25 FTT tokent (a tőzsde saját tokenjét, 25 db ára jelenleg ~350 dollár), az teljesen ingyen adhatja fel a limites ügyleteit. Aki pedig ennél többel rendelkezik, annak konkrétan a tőzsde  kezd el fizetni azért, hogy ott kereskedik. (A táblázat utolsó oszlopa jelzi a visszatérítések mértékét.)

Azoknak akik többféle stratégia szerint is kereskednek, hasznos lehet, hogy a fő tőzsdei regisztrációjukon belül akár másodlagos számlákat (subaccount) is létrehozhatnak. Az ezekre átutalt pénzt és a rajtuk keresztül megnyitott pozíciókat az FTX teljesen függetlenül kezeli, így a segítségükkel sokkal könnyebben nyomon követhető az egyes stratégiák hatékonysága. Létrehozhatunk például egy külön számlát a daytrade-jeinknek, így elkülönítve azokat a hosszabb távra szóló ügyleteinktől.

A subaccountokhoz akár egyedi belépő jelszavakat is hozzárendelhetünk, és a kiutalási jogosultságukat is beállíthatjuk

Az FTX felhasználói a beépített lending funkció segítségével akár kölcsön is adhatják más tradereknek az éppen nem használt kriptovalutáikat, ami egy kis plusz bevételt jelenthet, például ha tudjak, hogy néhány napig vagy hétig (pl.: egy nyaralás alatt) úgysem lépnek be az oldalra.  A cikk írásának pillanatában bitcoin és ethereum esetében erre éves szinten 0.88%-os kamatot, míg stabil coinok és a dollár esetében ~30%-os hozamot kínál a tőzsde. Ezek a számok az aktuális kereslet és kínálat függvényében folyamatosan változhatnak.

A tőzsde kipróbálásához alap esetben nincs szükség a személyes adataink megadására, de anonim fiókkal kizárólag 1000 dollár összértékig hajthatunk végre kiutalásokat. A napi 2000 dolláros kivételi limithez már ki kell töltenünk egy sablon kérdőívet, a személyes dokumentumainkat viszont csak a legfelsőbb szintű, korlátlan (és fiat pénzes) kiutalások végrehajtásához szükséges jogosultság megszerzéséhez kell beküldenünk.

A legmagasabb szintű azonosítással már fiat pénzes kiutalást is kérhetünk

Személyes tapasztalataink alapján az FTX ügyfélszolgálata gyors és segítőkész, de az interneten is számos történetet hallottunk már arról, hogy ha szükséges, a zsúfoltabb órákban maga az igazgató is billentyűzetet ragad, hogy segítse a supportos csapat munkáját. Az oldal jövőjébe vetett bizalmat pedig az is erősítheti, hogy az FTX alapítója volt a nemrégiben megválasztott új amerikai elnök kampányának második legnagyobb támogatója. Hozzájárulása az iparág közelgő szabályozása során fontos előnyhöz juttathatja majd a váltót.

Ha szeretnétek kipróbálni az FTX-et, ezen a linken keresztül regisztrálva 5%-kal kevesebb jutalékot kell majd fizetnetek az tőzsde számára.

spot_img
spot_img