Nem vagy őrült, helyesen döntöttél

spot_img

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és a világ nyolcadik legnagyobb vállalatának vezetője másfél milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt, hogy diverzifikálja befektetési portfólióját. Az ezzel kapcsolatos bejelentésre a bitcoin minden korábbit meghaladó emelkedéssel reagált. A kriptovaluta a 38 795 dolláron induló kereskedési napot 46 374 dolláron zárta, ami 7579 dolláros, vagyis 19.54%-os növekedést jelentett.

Egy széles körben alkalmazott elmélet szerint, alapvetően öt szakaszra bontható az innovatív termékek széleskörű elterjedése.

Az első fázisban még csak a technológiáért rajongó és magas kockázatvállalási kedvvel rendelkezők hajlandóak arra, hogy fejlesztőként, vagy tesztelőként kipróbálják ezeket a találmányokat. Később hozzájuk csatlakoznak a korai elfogadók, akik tudatosan keresik azokat az új megoldásokat, amelyekkel előnyökre tehetnek szert másokkal szemben, javíthatnak saját életkörülményeiken, vagy munkájuk hatékonyságán.

Az ezután következő szakaszok már a mainstream elterjedés fázisait mutatják be, amelyen belül szintén megkülönböztethetünk olyan csoportokat, akik gyorsan alkalmazkodva kihasználják az új technológia adta lehetőségeket és olyanokat is, akik végül csak kényszerből lesznek képesek elfogadni, hogy őket is elérte a változás szele.

A bitcoin árfolyama hosszabb pihenőkkel ugyan, de 12 éve folyamatosan emelkedik és mára olyan magasságokat ért el, hogy a legtöbb hétköznapi ember számára egy teljes coin megvásárlása már megfizethetetlenné vált. Mivel a legtöbben csakis az árfolyamra koncentrálnak, hajlamosak azt feltételezni, hogy egy ekkora menet után a BTC-ből már biztosan kezd kifogyni a szufla és hogy igazából ez a vonat már elment. Aki idejében felugrott rá, az biztos jól megszedhette magát, de persze ahogy az lenni szokott ‘én már megint kimaradtam ebből’.

Arról viszont már megfeledkeznek, hogy árfolyam emelkedés ide, vagy oda, földi léptékkel mérve még mindig csak egy maréknyi, néhány tízmillió ember kötelezte el magát kisebb, vagy nagyobb mértékben a BTC mellett. Többségükben nem is éppen jól informált gazdagok, akiknek mindegy hogy mire szórják el a pénzüket, hanem olyan hétköznapi arcok, mint te, vagy én.

Csak 9 hónap telt el azóta, hogy a Wall Street legendás alakjai közül az első bejelentette, hogy vagyonának 1,5%-át bitcoinba fektette.

Alig 6 hónapja történt, hogy a világ első nagyvállalata a készpénztartalékait dollárról bitcoinra váltotta.

Az egyik legnagyobb fizetési szolgáltató csak 3 hónapja jelentette be a BTC támogatását.

Két hónapja volt, hogy az USA egyik legnagyobb biztosítója és a világ legnagyobb vagyonkezelője is kiállt a BTC mellett.

Az idei évet pedig egy neves bank 500 milliós, szintén a bitcoinra tett tétjével kezdtük.

A napokban még a Visa is bejelentette, hogy a Bitcoin hamarosan megérkezhet az általa közvetlenül támogatott 160 féle fizetőeszköz közé.

Mindez azonban semmit sem jelentett. A PayPal belépését leszámítva, a fentiek javarészt hidegen hagyták az emberek többségét. Egy-egy cikket leszámítva, a mainstream média képviselői sem nagyon foglalkoztak azzal, hogy miért dönt egyre több hatalmas vagyonnal rendelkező személy és szervezet úgy, hogy egy olyan őrültségnek kikiáltott dologba, mint a bitcoin fektesse a megtakarításait. Kellett még valami, ami átüti a szkeptikusok ingerküszöbét. Valami, amit soha többé nem lehet figyelmen kívül hagyni és csak úgy egyszerűen lesöpörni az asztalról. Valamire, amire még egy hétköznapi hodler is hivatkozhat, ha legközelebb azért csesztetik a barátai meg a kollégái, mert a bitcoin egy többszörös növekedés után 20%-ot vesztett az értékéből.

Tegnap kiderült, hogy a világ leggazdagabb embere az általa alapított vállalat készpénz tartalékainak 8%-át,  bitcoinba fektetette. Nem egy kis hülyegyerek, aki névtelenül a monitor mögül osztja az észt, hanem a legnagyobb autógyár és űrutazással foglalkozó cég (valamint a PayPal) alapítója.

Úgy gondolom, hogy ez lesz az a pillanat, amire a jövőben a bitcoin mainstreammé válásának kezdeteként fognak hivatkozni. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy például az Apple és más mamut cégek is hasonló bejelentéseket fognak tenni a jövőben. Hogy mikor, azt nem tudom. Csak azt, hogy ha nem akarnak lemaradni a versenytársaik mögött, kihagyni az emeberiség történelmének legjobb befektetését, és végignézni, ahogy évről évre elinflálódnak az óriási beruházásokkal megszerzett bevételeik, akkor nem lesz más választásuk. Az első viszont csak egyetlen cég lehetett ebben a sorban és ez végül a Tesla lett.

Ha a tegnap délután háromnegyed kettő körül érkező bejelentés előtt már rendelkeztél bitcoinnal, akkor gratulálok, mert részese voltál a történelemnek. Te még biztosan a korai kisebbség tagja voltál, amiért ugyan nem jár semmiféle díj, vagy nyilvános elismerés, de ha eddig ezzel kapcsolatban kételkedtél is magadban, Elon Musk végül megadta a választ a legfontosabb kérdésedre:

Nem, nem vagy őrült. Helyesen döntöttél.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img