Itt az ezer milliárdos market cap, ezeket előzzük

spot_img

A bitcoin tegnap újabb szárnyalásba kezdett, a hét során meghódított 50 000 dolláros szint után immár 55 000 felett kereskedett. Túl azon, hogy egészen döbbenetes sikerről van szó az árfolyam tekintetében, a market cap is nagyot nőtt, ezer milliárd dollárral sokakat előz a kriptopénz.

Ami a fizetési szolgáltatókat illeti, a teljesség igénye nélkül ezeket a cégeket utasította maga mögé a bitcoin az új, rekor összegű tőkeértékével:

  • PayPal
  • MasterCard
  • Visa

Ez azért óriási eredmény, mert bár az innovációra mindig nyitott, élen járó technológiai cégekről van szó, mégis a “klasszikus” pénzvilág letéteményesei, így nagy dicsőség a kriptopénz számára, hogy rájuk verhetett, legalábbis ebben a mutatóban mindenképp.

Ez önmagában még persze nem repíti el a bitcoint a céljához, bármi legyen is az, hiszen van még jó néhány kulcs paraméter, aminek tekintetében teljesen másképp fest a versengés.

Ha az a kérdés, hogy kik verik kenterbe a bitcoint például az áteresztőképesség, vagyis a másodpercenkénti lehetséges tranzakciószám (tx/s) tekintetében, akkor a maga 27-30-as értékével bizony messze elmarad például a Visa 24 000-es teljesítményétől.

Említésre méltó továbbá a brand ismertség, jól lehet, a Bitcoin brand ütemesen halad a “household name”, vagyis a mindehol, mindenki által ismert státusz felé, ám még távolról sincs olyan értéke, mint például a hosszú évtizedek óta épülő MasterCard márkának.


Érdemes megnézni például a fenti reklámfilmet, a hangulat, a vizuális megoldások alapján valamikor az 1500-as években készülhetett, a pontos dátum 1982, korábban jelent meg, mint hogy jelen cikk szerzője megszületett volna, a bitcoint pedig jó 27 évvel előzte meg.

Ezek a fizetési szolgáltatók már évekkel, sőt, több évtizeddel korábban kezdték az ipart, most a Bitcon mégis megelőzte őket az egyik legfontosabb mutatóban. Ez igazán nagy dolog, egyelőre még csak el sem tudjuk képzelni, hogy mit hoz a jövő a kriptopénz számára.

Az öveket kár becsatolni, nem fognak segíteni. Azonban ha most szeretnél bitcoint vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img