Áron alul adja a BTC-t a Grayscale. Baljós előjel?

spot_img

Az amerikai Grayscale digitális eszközökre specializált befektetési alap ma több, mint 600 000 BTC-t kezel. Az egész iparban a Grayscale az egyik legfontosabb játékos: az amerikai intézményes és nagybefektetők elsőszámú célpontja, ha kriptóról van szó. Gúnyosan a “pumpák királyának” is szokták nevezni őket, hiszen a nagy mennyiségben náluk vásárolt BTC híre mindig megdobta az árfolyamokat.

Az elmúlt öt évben a Grayscale rendre prémium áron adta a Bitcoint és az Ethereumot, vagyis sokkal drágábban kapták meg az ügyfelek, mintha egyszerűen csak megvették volna egy váltónál.

Amikor legutóbb néztük, a 16$-os Ethereumot 90$-ért adták, a BTC-ért pedig 10% pluszt kértek.

Ezt nevezték „Grayscale prémiumnak”. Ez volt az ára annak, hogy ellenőrzött és legalális körülmények között szerezhettek kriptopénz kitettséget a befektetők.

Ez a prémium viszont nemrég eltűnt. Tegnap a Grayscale már 0,68%-al a piaci ár alatt adta a Bitcoinokat. Ez nem csak az alapkezelőnek okoz bevételkiesést, de úgy is lehet értelmezni, mint egy negatív szignált az egész piacra nézve.

A Grayscale lépése talán arra utal, hogy a nagybefektetők kezdik elveszíteni az érdeklődésüket a Bitcoin iránt. Eggyel továbbgondolva az egészet: ha a Grayscale sem fog több Bitcoint vásárolni, mert az ügyfeleit nem érdekli, az az árfolyamokra is elég negatív hatással lesz.

A Bitcoin régi kritikusai, mint az aranypárti Peter Schiff újra kongatja a vészharangot:

„Ha tovább tart ez a trend és nem lesznek új belépők a piacon, a Grayscale sem fog Bitcoinokat vásárolni. Honnan fognak jönni az új vásárolók, akik felfelé viszik az árat, ha nem fog rendszeresen vásárolni a legnagyobb vásárló, a Grayscale?”

A QCP Capital, Ázsia vezető digitális valutákkal foglalkozó befektetési társaságának igazgatója azt mondta, hogy nincs ok a pánikra: a pénzügyi világban gyakori, hogy a származtatott termékek a tőzsdén olcsóbbak, mint egy befektetés részeként. De emellett a prémiumon sem aggódtak túl sokat a befektetők, hiszen a befektetés adókedvezményes és az így megspórolt pénzből még több kriptót tudtak venni.

/decrypt/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img