Ellopja a felhasználók pénzét a legnépszerűbb bitcoin papírtárca szolgáltatás

spot_img

Annak ellenére hogy már számtalan webes, telefonos, desktop és hardveres tárca szolgáltatás áll a rendelkezésünkre, egyelőre még az old school paper walletek sem mentek ki a divatból. A véletlengenerátorok által létrehozott és kinyomtatható publikus- és privát kulcsokat a hardcore hívők a mai napig előszeretettel használják, most azonban az egyik legnépszerűbb ezzel foglalkozó oldalról derült ki, hogy használata komoly veszélyeket rejt magában.

A Google keresési rangsorában első helyen felbukkanó bitcoinpaperwallet.com több száz bitcoint lophatott el az elmúlt 3 év során, miután felügyelete egy új tulajdonoshoz került.

Az oldal alapítója 2018. után már nem tudta tovább vállalni annak üzemeltetését, ezért eladta azt valakinek, akiről csak annyit lehet tudni, hogy Sarkis Sarkissiannak hívják. A Coindesk beszámolója szerint az átadás óta egy kisebb módosítással működik a platform, ami bár azt a látszatot kelti, hogy teljesen véletlenszerű jelszavakat generál, a valóságban egy előre rögzített seed kulcsot hoz létre a felhasználóknak. Mivel ezt az oldal üzemeltetői határozták meg, hozzá is tudtak férni a náluk létrehozott tárcákra átutalt bitcoinokhoz.

A bitcoinpaperwallet.com tulajdonosai csak a nagyobb halakra utaztak, így jellemzően csak az 1, vagy ennél több bitcoint tároló walleteket fosztották ki. Mivel ezekből aránylag kevés volt, csak kevés embert érintett a dolog és viszonylag sokáig titokban is maradhatott a ténykedésük.

Miután a nemzetközi sajtó képviselői több nagyértékű, például egy közelmúltban történt 50 BTC-s lopás kapcsán megkeresték a bitcoinpaperwallet.com üzemeltetőjét, az a válaszlevelében csak annyit közölt, hogy az áldozatok hozzá nem értése okozta a bitcoinjaik elvesztését, amiért őt nem terheli felelősség.

Bár már többen is feljelentést tettek az oldal ellen, egyelőre a hatóságok sem tudtak érdemi előrelépést tenni az ügyben. Egyes szolgáltatók ugyanakkor megpróbálják felhívni a figyelmet az átverésre, így azoknak, akiknek telepítve van a gépére a Metamask vgay MyEtherWallet böngészős kiegészítője, az oldal címét beírva egy jól látható figyelmeztetéssel találkozhatnak.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban egy ismert hardveres tárca szolgáltató teljes vásárlói adatbázisát ellopták, még mindig ezek a szerkezetek jelentik a kriptovaluták tárolásának legbiztosabb módját.

Kikerült a netre a Ledger vásárlóinak összes adata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img