Kevés még a nem kriptopénzpiaci céges befektető

spot_img

Érdemes időről-időre rápillantanunk a Bitcoin Treasuries névre keresztelt oldalra, itt láthatjuk a bitcoint (is) birtokló cégek listáját, pontosabban azokat, akik megtakarításaik egy részét a kriptopénzbe fektették. A lista persze nem teljes, ám a legnagyobb, legfontosabb szereplők rajta vannak. Messze vagyunk még attól, hogy általános legyen a céges BTC vásárlás. Mutatjuk a részleteket.

Először fussuk át a publicly traded, vagyis a “nyilvánosan kereskedett”, akár tőzsdén is szereplő cégeket, ezek listája a legtekintélyesebb, egyben a legterjedelmesebb is:

Jól látszik, hogy a MicroStrategy toronymagasan vezet mintegy 90 000 BTC-vel, második a Tesla 48 000-el, harmadik helyezett a Galaxy Digital 16 000 bitcoin birtoklásával. Az is világos, hogy a lista többi szereplője szinte kivétel nélkül hardcore kriptopénz cég, ilyenek a Riot Blockchain, vagy a Fortress Blockchain.

Természetesen kivételt képez a Square, ez Jack Dorsey Twitter vezér másik vállalkozása, egy fizetési szolgáltató. De most menjünk tovább, a második kategória következik, ezek a privately held, vagyis a teljes egészükben magánkézben lévő cégek:

Ebben a csoportban is jól látszik, hogy mennyire dominálnak a kriptopénz piaci szereplők, kapásból az első az MtGox kriptopénztőzsde. Majd következik egy Block.one nevű cég, harmadik a Tezos Foundation, értelemszerűen a Tezos alapítványa. A lista negyedik szereplője, a Stone Ridge Holdings az egyedüli, ami talán nem kötődik -szorosan- a kriptopénzek piacához.

De most haladjunk tovább, következzen a harmadik, egyben az utolsó kategóriánk, ezek az “ETF like”, vagyis Exchange Traded Fund “szerű” szervezetek, amik bitcoinnal -is- foglalkoznak:

A lista első helyezettje kapásból a Grayscale, a kriptopénzekre specializálódott befektetési társaság, lépéseikről mi is gyakran beszámolunk. De elég csak átfutnunk a listát, jól látszik, hogy ebben a kategóriában is javarészt erős kritopénz kötődésű cégek szerepelnek, jó példa erre a Bitcoin Group SE, vagy az Osprey Bitcoin Trust, vagy akár a Purpose Bitcoin ETF.

A tanulság az, hogy bár a piac szédületes fejlődésen ment keresztül az elmúlt év során, még messze vagyunk attól, hogy teljesen általános legyen a legkülönbözőbb cégek számára, hogy bitcoinba fektessenek. De ami késik, nem múlik, a trend adott, már csak idő kérdése, mire elérjük, hogy egy-egy “random” KKV is bitcoinba fektessen, a világ minden táján.

Ha most vennél bitcoint, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img