Megszületett a döntés az ethereum égetés bevezetéséről

spot_img

Az Ethereum fejlesztők tegnapi megbeszélésén döntés született arról, hogy a júliusra tervezett London hardfork során “próba jelleggel” élesíteni fogják az Ethereum tokenek égetését lehetővé tevő EIP-1559 frissítést.

Jelenleg minden Ethereum tranzakció küldéséhez némi gas-ra (ETH-re) van szükség, amit a bányászok kapnak meg azért, hogy az adott utalást is belevegyék a következő blokkba. A jövőben ez azonban már nem őket fogja megilletni, ugyanis az EIP-1559 értelmében a normál utalások díjai (base fee) mind megsemmisítésre (elégetésre) kerülnek, amivel hosszabb távon csökkenni kezdhet az ethereum tokenek darabszáma is.

A bányászok új bevételi forrásává a kifejezetten sürgősséggel küldött tranzakciók felára, a borravaló (tip) válna.

Habár egy múlt héten tartott egyeztetés során úgy tűnt, hogy a hosszú távú érdekeik miatt a bányászok belemennek a bevételeiket csökkentő módosításba, most mégis egyre hangosabb az ellenzők tábora. A legnagyobb bányászkonzorcium, a F2Pool például ugyan támogatja az átállást, de egy a teljes hálózati kapacitás ~60%-át képviselő kör már ellenzi azt és egy “hash rate demonstrációval” fenyeget, amely során április 1-étől, 51 órán keresztül egy EIP-1559-et ellenző pool mögé állítanák be a saját bányagépeiket.

Vannak akik komolyan veszik ezt a fenyegetést, mások nevetségesnek, sőt egyenesen áprilisi tréfának tartják, mivel egy ilyen tüntetés sokat árthatna az ETH árfolyamának, ami nem lehet a bányászok érdeke. A bika piac kellős közepén és az olyan Ethereum nyomában kullogó blokkláncok, mint például a Polkadot, a Cosmos és a Cardano main netjeinek indulásával egy időben történő erőfitogtatás sok pénzébe, pontosabban elmaradó profitjába (opportunity cost) kerülne a bányászközösségnek.

Elemzők szerint a kieső jutalékokat a már említett borravaló mellett más bevételi forrásokkal is pótolni lehet, például az úgynevezett MEV eljárás alkalmazásával. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha egy bányász kiszúr egy decentralizált váltón nyereségesen végrehajtható trade-et, akkor a saját vételi és eladási megbízásait egy kereskedő elé helyezve, ő maga olcsóbban, kedvezményesebb áron hajthatja végre ugyanazt az ügyletet, majd lényegében a megfigyelt kereskedőnek adhatja tovább kicsivel drágábban a megvásárolt tokeneket.

Ezt a beelőzős (front running) taktikát a hagyományos tőzsdéken is sok “nagyfrekvenciás” kereskedő cég alkalmazza. Ők a legújabb technológiák, például korszerű katonai radartornyok megvásárlásával tesznek szert olyan előnyre, hogy a nagy pénzeket mozgató ügyfelek által kiadott megbízásokat 2-3 miliszekundummal beelőzve, felvásárolják a befektetők által kinézett részvényeket, majd pillanatokkal később egy kicsivel drágábban már ők adják el nekik ugyanazokat a papírokat.

Egy érdekes könyv a témában

Az EIP-1559 bevezetése mellett, a London fork tartalmazhat majd egy másik, a bányászok számára fontos változtatást is, ugyanis a tervek szerint ebben egy újabb évvel kitolhatják a difficulty bomb élesedését, vagyis a kizárólag már csak Proof-of-Stake rendszerben történő bányászat bevezetését. Ezzel a kedvezménnyel a bányászok jelenleg elutasító álláspontjára szeretnének hatni a fejlesztők.

További hírekért és elemzésekért csatlakozz a Discord csatornánkhoz és kövess minket a YouTube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img