Leghamarabb négy év múlva jöhet az euró CBDC

spot_img

Az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde szerint hamarosan megszülethet a döntés arról, hogy belefognak-e az euró CBDC fejlesztésébe, vagyis a központi banki digitális valutába (Central Bank Digital Currency).

Az Európai Központi Bank hamarosan befejezi a vizsgálatát annak a publikus konzultációnak, amit még tavaly nyitott az euró CBDC ötlete kapcsán. Ennek keretében civil és szakmai szervezetek küldhettek be véleményezést a digitális valutáról, annak kockázatairól, hasznosságáról és bármiről, ami mellette vagy ellen szólt volna. Több, mint 8000 válasz érkezett kevesebb, mint egy év alatt. A döntés arról, hogy elkezdődjön-e a fejlesztés, ezeknek a véleményeknek a feldolgozása után születik, valószínűleg az elkövetkező hónapokban.

Lagarde tegnap kifejtette, hogy bárhogy is lesz, a készpénz nem szűnik meg és szigorúan csak fejleszteni akarja a pénzügyi rendszert, nem pedig kárt okozni benne.

Lagarde szerint bár a döntés a CBDC-ről hamarosan megszülethet, annak kifejlesztése sokkal több időbe fog élni.

“Ha realisztikus akarok lenni, akkor az egész folyamat szerintem még négy évig tarthat, talán kicsit tovább.”

– mondta az EKB elnöke.

A négy évből legalább egy évbe fog telni az, hogy az Európai Parlamenten átmenjen a terv. A Parlament döntésével összhangban megkezdődhet a részletek kidolgozása, majd a tényleges fejlesztés.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img