Vagyonnyilatkozataik alapján több milliárd dollár értékű kriptovalutával rendelkeznek az ukrán köztisztviselők

spot_img

Ukrajnában nemrég járt le a vagyonnyilatkozatok leadásának határideje. A nyilvános dokumentumok szerint az ország köztisztviselői 46 351 bitcoinnal rendelkeznek, ami nagyjából 2.5 milliárd dollár értékű kriptopénzben tárolt megtakarítást jelent.

Márciusban 791 872 ukrán közszolga nyilatkozott vagyoni helyzetéről, akik közül 652 rendelkezhet bitcoinnal vagy más kriptopénzzel, derül ki az Opendatabot elemzéséből. A tulajdonosok változatos pozíciókat töltenek be, így megtalálhatóak köztük az egyszerű hivatalnokoktól kezdve, a rendőrség, a védelmi minisztérium és az ügyészség munkatársain keresztül, a parlementben ülő politikusok is.

Kriptopénz tulajdonosok által betöltött pozíciók (Verhovna Rada = ukrán parlament)

A legtöbb kriptovalutát Dnyipro városi tanácsának egyik tagja Vyacheslav Mishalov birtokolja, aki 18 000 bitcoinnal, vagyis nagyjából egymilliárd dollárral rendelkezik. Őt Ukrajna vietnámi nagykövete (6528 BTC) és Odessa régió egyik képviselője (5328 BTC) követi.

Vyacheslav Mishalov

Az Opendatabot már több éve vizsgálja a bevallások adatait, ami szerint folyamatosan növekszik a kriptovaluta tulajdonos tisztviselők száma.

Birtokolt kriptovaluták megoszlása

Nemrégiben egyébként a mainstream sajtót is bejárta az a hír, hogy ukrajna legfiatalabb képviselője 185 000 Monero-t birtokol. A fiatal politikus szintén a vagyonnyilatkozatában számolt be több tízmillió dolláros vagyonáról.

Az ukrán parlament tavaly decemberben kezdett el dolgozni az ország kriptovalutákat szabályozó törvénycsomagján. A fentiek alapján aligha fogják betiltani ezek használatát, hiszen már a magasabb szinteken is egyre többen érdekeltek a birtoklásukban. Valószínűleg sokkal többen, mint ahányan ezt a vagyonnyilatkozatukban bevallották.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a YouTube-on is.

Exkluzív Kripto Akadémia trading race a Binance-en – vedd ki a részed az 1000 dolláros nyereményalapból!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img