Eldőlt: egy blokklánc szakértő a tőzsdefelügyelet új elnöke

spot_img

Az amerikai Szenátus döntött, beigazolódott a papírforma és a legesélyesebbnek tartott jelölt, Gery Gensler nyerte el az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC elnöki székét. A CFTC egykori elnökét, az MIT volt professzorát, 53 a 47-hez arányban szavazták meg a honatyák.

A hír nem csak azért érdekes, mert a Szenátus szavazásának napján lépett tőzsdére a Coinbase, mint az első kriptopénz váltó, akinek ez sikerült. Gary Gensler ugyanis kifejezetten blokklánc és Bitcoin szakértőnek számít.

A Coinbase tőzsdére lépése és a tény, hogy a tőzsdefelügyeletet ezentúl egy Bitcoin szakértő vezeti, egy olyan korszak lezárultát jelzi, amiben 13 év alatt, egy eldugott online fórumról a Bitcoin eljutott több, mint egy billió dolláros tőkét behúzva, a Wall Street és több millió kisbefektető érdeklődésének középpontjába. A Bitcoin már sosem lesz a régi és a kriptopénz piacok betagozódása a hagyományos pénzügyi világba csak erősebben és gyorsabban folytatódik a jövőben is.

Gary Gensler Joe Biden jelöltje volt a SEC elnöki székére. Közgazdászként óriási tapasztalata van a piacokon: ő vezette a Határidős Árutőzsdei kereskedelmet felügyelő Bizottságot Obama évei alatt. Ott a 2008-as gazdasági válságból való kilábalásért és a Wall Street számára szigorúbb szabályok érvényesítéséért küzdött. Ekkora alakult ki róla az a kép, hogy nem fél szembeszállni a Wall Street cápáival.

Trump megválasztása után a világ legnevesebb műszaki egyetemén, az MIT-n oktatott közgazdaságtant, többet között ő vitte a „Bitcoin és a pénz” című kurzust.

Az egész, 24 előadásból álló kurzus megnézhető az MIT weboldalán, az előadásokról készült videók egyenként a YouTube-on is ott vannak:

Gensler ehhez a kurzushoz egy könyvet is publikált, de a hallgatókkal a Bitcoin Whitepaper-ét is elolvastatta.

Gensler tehát mélyebben érti a kriptopénzek világát, mint egy átlagos rajongó vagy befektető. Ennek ellenére – vagy épp emiatt, koránt sem egy „moonboy” típus. Az ICO-kat és a törvénytelen értékpapírkibocsátásokat továbbra sem fogja ölbetette kézzel nézni. Viszont a Bitcoint nem tekinti értékpapírnak, ezért nem látja értelmét annak, hogy a SEC szabályozza vagy felügyelje azt.

„A Bitcoin és a többi kriptopénz egy újfajta gondolkodást vitt a pénzügyi tervezésbe és a befektetésekbe. Együttműködök a többi bizottsággal azért, hogy ne álljunk az újabb innovációk útjába, de biztosítani fogjuk a befektetők védelmét. Ha feltűnik valami ebben a szektorban, ami értékpapírnak tekinthető, akkor az a SEC hatáskörébe kerül.”

– mondta Gensler a Szenátus előtt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img