Gary Vaynerchuk és barátai, avagy az NFT-k következő szintje

spot_img

Gary Vaynerchuk NFT projektjét hoztam el ma nektek, amit elsősorban azért is tartok érdekesnek mivel feszegeti az NFT-k határait és azt, hogy mi mindenre lehet alkalmazni a blockchain technológia ezen területét. Maga a projekt még nagyon fiatal, elsősorban azoknak lehet érdekes, akik követik már valamilyen formában Gary munkásságát, viszont azok is olvassanak tovább akik szeretnének saját NFT-ket létrehozni, lehetőleg olyan formában ami túlmutat a jelenlegi, már jobban ismert formátumokon.

Gary Vaynerchukról pár mondatban

Gary egy serial entrepreneur, aki első vállalkozásaként a családi boltot futtatta fel (borral és egyéb alkoholos italokat forgalmaztak), elsősorban e-commerce hálózatot kiépítve, így ismerkedett meg már nagyon korán az internet adta lehetőségekkel. Ezután saját médiabirodalom kiépítésébe fogott, így ma a VaynerX nevű cég igazgatótanácsának elnöke és a VaynerMedia CEO-ja.

Karrierje során már korán észrevette azokat a cégeket, akik igazán átformálják szokásainkat, ezért többek között az Uber, Twitter és Facebook angyal befektetési köreiben is ott volt. Jelenleg is aktív befektetőként, előadóként, sőt könyveit is olvashatjátok, a következő címekkel jelentek meg:

Crush It, Thank You Economy, Jab-Jab-Right Hook, #askgaryvee

A Vee márkanév

Gary személyes brandjét mint “GaryVee” kezdte el építeni, ez alatt futott pár gyors ötlete is, mint amikor nagymamaként vette fel videóit “GrannyVee” vagy pedig éppen egy mézzel kapcsolatos cég social media felfuttatását tervezte mint “GaryBee”. Innen ered a Vee márkanév, amit hozzácsapott saját NFT kollekciójához, így jöttek létre a Veefriends nevű NFT-k, amik azon kívűl, hogy Gary saját rajzai, még különböző jogosultságokat is tartalmaznak.

NFT-k Gary szerint

Saját elmondása szerint, Gary 2015-ben találkozott az Ethereum alapítóival, akik olyan hatással voltak rá, hogy már akkor meg is vásárolta első ETH-jeit. Azonban az igazi áttörést a technológiában szerinte az NFT-k hozzák meg, amik át fogják alakítani nem csak a művészetek és játékok, de az egész ecommerce világát is.

Gary szerint mindent tokenizálni fogunk a jövőben, ami digitálisan valamilyen formában elérhető

Ezen állítását elsősorban saját kártyagyűjtői tapasztalatára (Pokémon és sportkártyákban nagyon otthon van) és technológiai trendeket figyelembe véve állítja. Megmondom őszintén, jómagam mint nagy metaverse “evangelista” is egyet tudok érteni vele.

A kettő kombinációja: Veefriends

A Veefriends már a kezdőoldalon arra hivatkozik, hogy “The way NFTs should be done”, azaz, hogy így kellene egy NFT projektnek műküdnie.
Az alapkoncepció a következő:
Gary rajzaiból összesen 10,255 NFT került mintelésre, amik közül az összes feljogosít 3 évig a Veecon-on való részvételre. Természetesen az NFT jelleget megtartva, ha 1 évben már voltál, el tudod adni az NFT-t a másodlagos piacon az érdeklődőknek, hiszen a szűkösség miatt és Gary hatalmas fanbázisának eredményeképpen valószínűleg lesz rá kereslet, nem is kevés (egyébként Gary anno kidobott egy közös cipőt a kswiss márkával, itt akkora volt az érdeklődés, hogy a kswiss oldala órákig elérhetetlen volt.)

De ez még nem minden! Az egyes NFT-k több, különleges jogot is adnak a tulajdonosnak, többek között a Veecon-on ping-pong session-t Garyvel, vagy Facetime lehetőséget, mentoringot stb. – ezeket mind a megvásárolt NFT-ken látjátok, utalnak is rá a neveik.

A legérdekesebb – és egyben a legdrágább is, a Gift Goat NFT, amit ha megvásárolsz Gary 3 éven keresztül különböző ajándékokat küld neked, amik aztán drágábbak is lehetnek mint egyébként amennyit az NFT-re költöttél.

Szerintem érzitek ti is a cikkből, hogy a Veefriends egy kísérlet, habár szerintem nagyon jól átgondolt NFT projekt. Elsősorban azoknak lesz értékes és hasznos, akik követik és szeretik Gary tartalmait és tanácsait, akik nem, de mégis vásárolnak a Veefriends-ből, valószínűleg jobb áron tovább tudják majd passzolni a másodlagos piacon, főleg ha beindul a Veecon.

Ha érdekel titeket több info, a veefriends.com oldalon megtaláltok mindent, ha pedig vásárolnátok a még meglévő veefriends-ek közül, egy holland típusú aukció (folyamatosan csökken az ár) keretében tudtok rá licitálni.

Én még kivárok, de ha olvassátok ezt a cikket és rendelkeztek Veefriends-el, kérlek írjatok rám Discordon, nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatokra!

Márk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img