El Salvador elnöke törvényes fizetőeszközzé tenné a bitcoint és a jövő héten benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot

spot_img

Pénteken vette kezdetét a koronavírus-járvány kitörése óta megrendezett első nagyobb élő kriptós rendezvény, a nemzetközi Bitcoin közösség színe javát felvonultató Bitcoin 2021 konferencia. A Miami-ba szervezett rendezvényre 10 000 vendég váltott jegyet, akik a számtalan érdekes előadás mellett az esti órákban egy történelmi bejelentés tanúi is lehettek.

Jack Mallers, az azonnali és szinte ingyenes Bitcoin tranzakciókat lehetővé tevő Strike mobil alkalmazás vezetője konferálta fel, hogy El Salvador válhat a világ első olyan országává, ahol törvényes fizetőeszközként ismerik el a BTC-t. Az ezzel kapcsolatos törvény jövőheti benyújtását az ország elnöke is megerősítette, akinek videó üzenetét a konferencia vendégeinek is lejátszották. A teljes közlemény jelenleg online még nem érhető el, de néhány jelenlévő már felöltötte, hogy a közönség miként reagált a bejelentésre.

A Bitcoin legalizálását lehetővé tevő törvény tehát a jövő héten kerül majd benyújtásra és mivel a kongresszusi képviselők többségét az elnököt támogató párt adja, valószínűleg el is fogják fogadni azt.

A 6.5 millió lakosú El Salvadorban az embereknek csak kevesebb mint 30%-a rendelkezik bankszámlával, miközben az ország GDP-jének több több mint 15%-át a külföldre, elsősorban az USA-ba költöző emigránsok által hazaküldött pénz teszi ki. Az ország miniszterelnöke bízik abban, hogy az új intézkedés már rövid távon is munkahelyeket teremthet és segíteni fogja a szegényebb rétegek felzárkózását, akiknek ezentúl mindössze egy mobil alkalmazásra lesz szükségük a belföldi és/vagy nemzetközi tranzakciók végrehajtásához, fogadásához. El Salvador egyes részein ma már szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást meg lehet vásárolni BTC-vel.

El Salvador elnöke szerint a dollár elértéktelenedése komoly veszélyt jelenthet az országára nézve, ahol a zöldhasú 2001. óta szintén törvényes fizetőeszköznek számít. A vezető szerint miközben az amerikai központi bank további pénznyomtatással próbálja meg finanszírozni az USA egyre jobban elszálló költségvetését, az ennek hatására jelentkező infláció leginkább az éppen olyan szegény országok lakosait fenyegeti, mint El Salvador.

“Szükség lenne egy olyan digitális nemzetközi fizetőeszközre, ami nincs kitéve a központi bankok szeszélyes természetének, aminek a mennyiségét nem lehet az aktuális politikai nézetnek megfelelően megváltoztani.”

A bejelentést megelőző döntés meghozatalában nagy szerepe volt a bevezetőben már említett Jack Mallers közbenjárásának és a Visa által is támogatott Strike alkalmazásnak, ami gyakorlatilag ingyenes és azonnali bitcoin utalásokat tesz lehetővé. A Strike az elmúlt év során napi 20 000 aktív felhasználójával El Salvador legnépszerűbb pénzügyi alkalmazásává lett.

Egy USA (dollár) és Európa (euro) közötti utalás a Strike segítségével.

Habár a világgazdaságban betöltött szerepét tekintve El Salvador Bitcoin támogatása nem tűnik túl nagy előrelépésnek (az ország éves GDP-je például kisebb, mint a Dogecoin market cap-je), nem kizárt, hogy ez lesz majd az első dominó, ami később más országok döntéshozóit is hasonló intézkedés meghozatalára késztetheti.

További hírek és érdekességek a Discord cstornánkon és a Youtube-on.

Júniusban is folytatódik a Kripto Akadémia kereskedési versenye

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img