Mark Cuban szabályozásért kiált, miután nullára zuhant egy coin befektetése

spot_img

Extrém kilengéseiről híres a kriptopénz piac, de egy 100%-os árfolyamzuhanás még itt sem mindennapos. Különösen szokatlan, ha a zuhanás egyetlen nap alatt történik. Pontosan ez lett a Titan nevű token sorsa – és vele együtt az egész IRON stabilcon projekté, ami két nappal ezelőtt még $65-on állt, majd a nullán kötött ki.

A token egy volt a tucatnyi shitcoinból. Egyetlen dolog különböztette meg őt a többitől, hogy a híres amerikai milliárdos üzletember, Mark Cuban volt az egyik befektetője.

Mark Cuban, aki mostanra 4,3 milliárd dolláros vagyont birtokol, beteljesítette az amerikai álmot: Egyszerű munkás családban nőtt fel, majd sikerült bejutnia egy üzleti egyetemre. A számítógépek hőskorában jó érzékkel nyúlt bele a szoftver kereskedelembe. Saját cégének eladásából fedezte első befektetéseit és cégvásárlásait. Több-kevesebb sikerrel belekóstolt a startup és a kockázati befektetésekbe is, de a szívéhez legközelebb álló tulajdona a Dallas Mavericks NBA kosárlabda csapat. Cuban a Shark Tank – itthon a Cápák között néven futó befektető show, egyik színpadra lépő befektetője is volt. Az elmúlt években bevallottan kriptopénz portfóliót is tartott.

Saját bevallása szerint is ennek a kriptopénz portfóliónak egy, (számára) kis részét az Iron Finance algoritmikus stabilcoin tokenében tartotta.

Az algoritmikus stabilcoin a stabilcoinok egy fajtája. Ellentétben például az USDT-vel és az USDC-vel, az algoritmikus stabilcoinokat nem egy adott pénzügyi eszköz fedezi, hanem egy okos szerződés próbál arbitrázs lehetőségeket keresni két coin között, ezzel stabilan tartva a saját árfolyamát.

Fontos tudni az algoritmikus stabilcoinokról, hogy kezdeti stádiumban lévő, kísérleti megoldásokról van szó. Ezért nem ritka azoknál, hogy csődöt mond a technika – pont, mint a TITAN esetében.

A TITAN nem egy stabilcoin, hanem az IRON stabilcoin projekt része. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, a tokenomics úgy volt kitalálva, hogy ha IRON stabilcoinok keletkeznek, akkor a TITAN iránti kereslet megnő, ami felhajtja az árat. Ezzel szemben, amikor a TITAN árfolyama leesik, a stabil árfolyamrögzítés is változó lesz. A héten pedig pár napon belül óriási felfelé mozgást, majd óriási zuhanást írt le a TITAN és az IRON az árfolyama, ami tönkretette az egész projektet.

Az ironikus az egészben, hogy sokak szerint ezt maga Marc Cuban okozta és azok a befektetők, akik az ő buzdítására öntöttek pénzt a DeFi projektbe. A híres amerikai befektető egyébként egy liquidity poolt tartott fent a TITAN és a DAI pár között.

“Olvastam róla, gondoltam kipróbálom. Aztán kiszálltan. Aztán visszaszálltam, amikor a TVL nőni kezdett. Ha a kripto portfólióm egészét nézzük, kis összegről volt szó. De ahhoz elég volt, hogy elmenjen a kedvem.”

– mondta Cuban a Bloomberg-nek.

„De ha egyet hátralépek, akkor azt látom, hogy ez a befektetés sem volt eltérőbb annál, mint amibe angyalként befektetni szoktam. Ott is, mint minden új területen, kockázatot vállalok – nem csak a pénzért, hanem azért is, hogy tanuljak. Annak ellenére, hogy most buktam, a felelősség az enyém, túl lusta voltam bizonyos dolgokhoz. A DeFi-ben minden a bevételről és a matekról szól én pedig nem jártam utána a számoknak.

“Szükség van egy szabályozásra, ami pontosan definálná, hogy mi számít stabilcoin-nak és milyen fedezettség az elfogadható. Legyen kritérium az 1:1 fedezettség vagy legyen egy alsó határa, ahogy a kincstáraknál van?

„Mikor nevezhetné magát egy projekt stabilcoin-nak? Abban az esetben, ha a fedezettség nem 1:1 arányú, akkor tájékoztatni kéne a kockázatról és engedélyhez kötni a megjelenést? Mivel ahhoz, hogy egy stabilcoin valóban hasznos legyen, több száz millió dollár értéket kéne bevonnia, akár regisztráltatni is lehetne azokat.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img