Kripto-hívőből lett éles kritikus a sztárközgazdász

spot_img

Nassim Taleb nevét itthon feltehetőleg kevesen ismerik, az USA-ban azonban a sztár-közgazdászok táborát erősítve ismerősen cseng mindenkinek már csak azrét is, mert a Black Swan című könyvével komoly munkát tett le az asztalra. Éppen az olyan előre nem látott, ám komoly, sőt akár katasztrófális hatású eseményekről írt, mint a koronavírus. Korábban kifejezetten pártolta a kriptopénzeket, mostanában viszont gyökeresen megváltozott a véleménye.

Jelenleg úgy látja, hogy a bitcoin mindkét lehetséges szerepében elbukik. Nem működhet hétköznapi fizetőeszközként, de értéktárolóként sem, így okafogyottá válik a létezése. Friss írásában “érvelési hibának” nevezte azt, hogy a bitcoinból az arany kihívója legyen, hiszen az arany sem egy White Papernek, hanem az évszázados kiválasztódásnak köszönheti, hogy ma az a státusza, ami.

Két útja lehet annak, hogy fizeőeszközzé váljon valami, az egyik az arany kapcsán már említett évszázados kiválasztódás, a másik az erőszakos bevezetés, amire egy állam képes. Akár így, akár úgy, szerinte hosszú idő, mire ez megtörténik, mármint mire pénzzé válik valami, a bitcoin nem valósíthatja meg pár évtized alatt azt, amire az aranynak évszázadokra volt szüksége.

A következő érve a bitcoin, mint fizetőeszköz ellen az, hogy értékmérő gyanánt nem használható egy olyan eszköz, aminek ennyire sérülékeny az árfolyama, ezzel az érvvel nehéz lenne vitatkozni. Továbbá kifejtette azt is, hogy ahhoz, hogy bitcoinnal vásárolhassunk, abban kellene kapnunk a fizetésünket, a bevásárláshoz használt bolt pedig bitcoinban kellene hogy megvegye az alapanyagokat, és így tovább, ez mind lehtetlen a volatilitás miatt.

Valójában dollárban fejezzük ki a vásárolt áruk értékét, nem bitcoinban, hiszen a bitcoinnak a volatilitás miatt nehéz meghatározni a pontos értékét, pontosan ez a volatilitás lesz az, ami előbb vagy utóbb a vezető kriptopénz kudarcához fog vezetni a sztárközgazdász szerint. Kissé felületes gondolatok, hiszen a valóságban jóval összetettebb a bitcoin helyzete, de haladjunk tovább.

Végezetül azt is kifejtette, hogy mint minden buborék, a bitcoin is ki van szolgáltatva a likviditásnak. Illetve azt is megtudhattuk, hogy a Bitcoin hálózat valójában nem megbízható, nem alkalmas arra, hogy elrejtőzzünk például elnyomó rezsimek elől, hiszen sosem tudhatjuk pontosan, hogy ki áll a csomópontok mögött, ki végzi az ellenőrzést.

Zárásként pedig azt is kifejtette, hogy a bitcoin mögött egy szűl elit áll, azok, akik a korai években felhalmoztak, így gyakorlatilag a rendszer újratermeli az elitet, vagyoni átrendeződés történik csupán, de ugyanúgy a kevesek fognak uralkodni a sokaság felett.

Mondd el egy kommentben, hogy te mit gondolsz a fentiekről, ha pedig most szeretnél bitcoint, vagy más kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img