Meghalt John McAfee

spot_img

A brit születésű amerikai tech mogul, John McAfee tegnap öngyilkos lett egy barcelona-i börtönben, miután a spanyol bíróság úgy döntött, átadja őt az Egyesült Államoknak.

Az ügyvédje, Javier Villalba elmondta a sajtónak, hogy McAfee felakasztotta magát, miután kilenc hónapnyi börtön teljesen tönkretette őt. John Mcafee 75 éves volt.

McAfee már jó ideje bujkált az amerikai hatóságok elől, többek között hosszú időt töltött nemzetközi vizeken, egy mega jachton. Az Egyesült Államok adócsalásért és kriptopénzekkel kapcsolatos csalásért is körözte őt, de a szomszédja gyilkosságának feltáratlan ügye miatt is szerették volna bíróság előtt látni. Tavaly októberben a spanyol hatóságok elfogták, mielőtt Barcelonából Isztambulba repült volna.

McAfee fiatalon dolgozott a NASA-nak, a Xerox-nak és a Lockheed Martin-nak is. Hírnevét a világ első lakossági használatra szánt antivírus szoftver kifejlesztésének köszönheti. 2011-ben azt megvásárolta az Intel és azóta is az ő nevét viseli, miközben userbázisa 500 millió felhasználóra nőtt. Két évvel később már gúnyolta az Intelt amiatt az elmémesült tény miatt, hogy a McAfee Antivirust nem lehet letörölni a gépekről. Ekkor kijelentette, hogy neki semmi köze többé a szoftverhez.

Aki akkor ismerte őt, tudta róla, hogy egy fenegyerek, aki fittyet hány a törvényekre. Feleségül vett egy prostituáltat, majd később azt állította, hogy legalább 47 gyermeke született. Éveket lehúzott Belize-ben, majd amikor az ottani rendőrség McAfee szomszédjának meggyilkolása ügyében nyomozott, váratlanul lelépett az országból, miközben a bíróság 25 millió dolláros kártérítést igyekezett behajtani rajta.

McAfee 2017-ben került a mainstream és kriptopénz közösség érdeklődésének középpontjába. Az év nyarán azzal került a címlapokra, hogy azt állította a Bitcoin 2020-ra fél millió dollárt ér majd. Ahogy a 20 000 dollár felé menetelt az árfolyam, McAfee ráduplázott és egy milliós árat jósolt a bitcoin-nak.

“Ha nem lesz egy millió dollár a BTC, élő adásban megeszem a saját farkam” – hangzott az ígérete, amit nyilvánvalóan nem teljesített, de a kriptósok belső poénjainak egyike lett. McAfee ekkor lett a kriptopénzek egyik evangelistája, de ennél még tovább ment.

Az USA-t először 2018-ban haragította magára, amikor elindult az elnöki székért, és bejelentette, hogy lecsap a korrupt adóhivatalra is. Nem sokkal ezután kijelentette, hogy ő maga nyolc éve nem fizetett adót – ekkor pedig már feljelentette őt az adóhivatal. Utólag, a spanyol bíróság előtt az ügyész azzal utasította vissza a fellebbezési kérelmét, hogy “ő egy adó-lázadó, semmi más. Egy milliomos, aki nem akarja befizetni az adóját”.

Miután kiderült, hogy körözik, 73 évesen, feleségével, két kutyájával, két biztonsági őrével és hétfős csapatával elszökött az országból, hogy egy mega jachton éljen. Ekkora meglátogatta Kubát és arra próbálta rávenni az amerikai embargó miatt izolált országot, hogy vele együtt kifejlesszenek egy kriptopénzt, ami segítene megkerülni a gazdasági szankciókat.

A kubai kalandot követő hírek már John McAfee elfogásáról szóltak. A spanyol börtönből is rendszeresen tweetelt több, mint egymillió követőjének. Az egyik tweetje arról szólt, hogy az USA szeretné rátenni a kezét az elrejtett kriptopénzeire, de nála már nem maradt semmi, mindet elosztotta a barátainak, akik aztán félve a megtorlástól, elpártoltak tőle.

Egyik utolsó tweetje így szólt:

“Nincs semmim és mégsem bántam meg semmit.”

Ügyvédje szerint John McAfee tudta, hogy ha átadáják őt Amerikának, akkor valószínűleg élete végéig börtönben fog ülni. Ezt pedig nem tudta volna elviselni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img