86 éves anyuka és 54 éves kisfia vezették a millió dolláros kripto-Ponzit

spot_img

Nem lenne könnyű feladat összeszámolni, hogy hány kriptopénz alapú csalás történt az elmúlt bő tív év során, így erre nem is vállalkozunk. Az újabb és újabb esetekről sincs már igazán értelme beszámolni, hiszen a hírértékük meredeken zuhan, pontosan a tömegesség miatt. Most azonban egy idős hölgy és kisfia álltak a Ponzi mögött Las vegas városában, így ez a körülmény mégis említésre méltóvá teszi a történetet. Filmbe illő mese következik.

Az egyszerűség kedvéért felsorolás szerűen tálaljuk a sarokszámokat:

  • Károsultak száma: 277
  • Kárösszeg: 12 millió dollár
  • Elkövetők átlagéletkora: 70

A 86 éves Joy Kovar, és az 54 éves Brent Kovar álltak a háttérben, klasszikus Ponzi metódusról volt szó, az új belépők befizetéseivel fedezték -részlegesen legalábbis- a korábbiak állítólagos nyereségét, ezzel azt a látszatot keltve, hogy minden a legnagyobb rendben, a rendszer jól működik.

A háttérben természetesen saját célra fordították a befizetéseket a 2018 óta tartó ügyködés során. Már a működéshez használt cég neve is beszédes: Profit Connect Wealth Services, az áldaozataikat biztosították arról, hogy digitális eszközökbe, és értékpapírokba fektetik a pénzüket.

De nem akárhogy választották ki a befektetési célpontokat, ugyanis egy “mesterséges intelligencia alapú”, ráadásul egy “szuperkompjúterrel vezérelt” redszer állt rendelkezésükre a beetető szöveg szerint, így szinte garantált volt a megtérülés, a profit, siker és örök boldogság mindenkinek, aki volt olyan szerencsés, hogy részt vehetett.

Az eset bár komikus, de mélyen szomorú is egyben, hiszen főként olyanokat céloztak, akik nyugdíjas éveikre, vagy a gyermekeik taníttatására szánt összegeket fizettek be a rendszerbe. Ezzel az anyagi káron túl súlyos erkölcsi kártéteményt is elkövettek, nehéz, akár kilátástalan helyzetbe hozva sokakat.

A befizetések a fiú, Joy Kovar különböző számláira érkeztek, összesen mintegy nyolc különböző számlaszámot tartott fenn. Egy alkalommal közel négyszázezer dollárnyi befizetése érkezett, ezt kapásból egy ház megvásárlása fordította, saját maga számára.

Mindeközben a befektetőknek 20-30%-nyi megtérülést ígértek. Július 26-án lesz az első bírósági meghallgatás, csak remélni tudjuk, hogy az elkövetők elnyerik méltó büntetésüket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img