A Steve Jobs NFT kísérlet

spot_img

Steve Jobs 1973-ban történt állásjelentkezése érhető el NFT formájában, az aukción pedig bárki részt vehet. Érdekessége még a dolognak, hogy ez az első alkalom, hogy megversenyeztetik a “valódi, fizikai másolatot és az NFT-t, annak érdekében, hogy kiderüljön melyiket tartják értékesebbnek a licitálók.

Ez azt jelenti, hogy a dokumentum fizikai változatára és a digitális, NFT-ként megőrzött dokumentumra is külön lehet licitálni és az aukció lezártát követően azt is eldöntik, megsemmisítsék-e a fizikai verzióját, hogy így is értékesebbé váljon az NFT verzió – amennyiben az NFT-t találják értékesebbnek a résztvevők.

Az aukció tárgy nem más, mint az az egy oldalas munkára jelentkezés, amit akkor adott be Steve Jobs mikor a Portland-i Reed College-ből kikerült, körülbelül 3 évvel az Apple megalapítása előtt. A dokumentumból sajnos nem derül ki pontosan hova és milyen pozícióra pályázott az Apple későbbi legendás vezére. Az viszont kiderül a dokumentum dátumozása alapján, hogy amennyiben felvették, maximum 1 évet tölthetett el ott, hiszen később csatlakozott technikusként az Atari videójáték készítő céghez, ahol Steve Wozniakkal dolgozott együtt mielőtt 1976-ban megalapították volna az Apple-t.

A licitre az aukció weboldalán – https://stevejobsjobapplication.com/ – lehet jelentkezni, ahol július 28.-án ér véget a londoni Olly Joshi vállalkozó által szervezett aukció.

A weboldal (https://stevejobsjobapplication.com/) szerint az alkalmazás árverése 5 nap múlva ér véget. Olly Joshi londoni vállalkozó által szervezett aukció július 28-án zárul. A papír alapú dokumentum – viszonyításképpen – még 2021 márciusában a Charterfields aukcióján 162 ezer fontért kelt el. Ugyanezt a dokumentumot, évekkel korábban egy 2018-as amerikai aukción 175 ezer dollárért vitték el.

A Steve Jobs NFT elemzése

Elemezve a dokumentumot láthatjuk, hogy az akkor 18 éves Steve Jobs hagyott pár nyelvtani hibát a dokumentumban azonban ami még fontosabb az is kiderül belőle, hogy már pontosan tudta magáról, hogy technológiával szeretne foglalkozni és az ezzel kapcsolatos képességei a legerősebbek. Ettől függetlenül, elvégzett tanulmányoknál az angol irodalmat jelölte meg.

Amikor a speciális készségekről kérdezték, Jobs a következőket írta: “elektronikai technikus vagy digitális tervezőmérnök – tapasztalattal a Bay és Hewlett Packart modulokban”. Emellett a számítógépes tapasztalat és képességek mellé “igen”-t írt, valamint a kategória alá írta, hogy “design és technológia”.

Nevét mint Steven Jobs adta meg és cím helyett a “reed university” megnevezésével rendezte le az adminisztrációt. Telefonszámmal akkor nem rendelkezett és ezt meg is jelölte a jelentkezésben, valamint ahol arról kérdezték hozzáfér-e bármilyen transzportációs eszközhöz munkábajáráshoz, őszintén beírta, hogy “lehetséges, de nem valószínű”.

A történet azonban itt nem áll meg

Az aukció nyertese ugyanis eldöntheti, hogy valódi, fizikai formában szeretné megtartani és tárolni a tulajdonába került dokumentumot, vagy elégetni azt, és NFT-ként tartani a továbbiakban.

Jelenleg úgy tűnik, a trendek és tendencia alapján, hogy a művészek és gyűjtők egyre inkább az NFT-k felé fordulnak, hogy blockchain-en, hitelesítve tárolják alkotásaikat vagy gyűjteményeik darabjait. Pontosan emiatt határozta el a Steve Jobs dokumentum jelenlegi tulajdonosa, Olly Joshi, hogy elsőként a világon csinál egy olyan aukciót ahol kiderül, melyiket tartják a vásárlók értékesebbnek és lehetővé tegye nekik, hogy amennyiben az NFT alapú verzió bizonyul sikeresebbnek, annak értékét növelhessék úgy, hogy megsemmisítik a valódi, fizikai verzióját az adott dokumentumnak.

Kíváncsian várjuk az aukció eredményét és hogy mi fog történni Steve Jobs ikonikus állásjelentkezésével.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img