Csoportos per a Coinbase ellen: hazudtak volna a befektetőiknek?

spot_img

Egy Coinbase részvénytulajdonos beperelte a céget Kaliforniában. Szerinte a váltó megtévesztette a befektetőket a tőzsdére lépés előtt: sem a cég anyagi helyzetéről, sem a platform ellenállóképességéről nem kaptak korrekt képet a befektetők.

Donald Ramsey – az első számú sértett és jogi képviselete, az amerikai értékpapír törvényre hivatkozva azt állítja, hogy „megtévesztő állítások” szerepeltek a Coinbase tájékoztatásában. Emellett magát a szolgáltatást érintő állítások is „minden ésszerű alapot nélkülöztek”. A vád két pontja szerint:

A tőzsdei listázás előtt a Vállalatnak készpénz injekcióra volt szüksége, erről pedig nem tudtak a befektetők;

valamint

„A Coinbase erősen ki volt téve a szolgáltatás működését veszélyeztető tényezőknek, amik megtörténténésének egyre nagyobb volt az esélye, hiszen egyre nagyobb felhasználói bázissal bírtak.”

A sértett mellett szól, hogy amikor a Coinbase magáról közvetített képe találkozott a valósággal, a részvények árfolyama egy nagyot zuhant. Május közepén a cég meglepetésre bejelentette, hogy vállalati kötvényeket szeretne kibocsátani – annak ellenére, hogy a listázás előtt jelezték, hogy nincs szükségük tőkére. A COIN részvények 10%-kal estek két nap alatt, megkárosítva ezzel rengeteg befektetőt.

A technikai nehézségek pedig május 19-én csúcsosodtak ki, amikor a Coinbase felhasználói tömegesen utaltak ki a váltóról. Ekkor napokkal hosszabbodott meg az utalások átfutási ideje, többek között az Ethereum hálózat túlterheltsége miatt is. A sértettek szerint ezek a fennakadások kritikus mértékben csorbították a brandet, valamint szembe mentek a Coinbase saját állításával is, miszerint náluk lehet a legkönnyebben venni és eladni kriptopénzeket. A dolog amiatt is súlyos, hogy a váltó kizárólag a tranzakciós jutalékokból él.

Egyelőre nincs információnk arról, hogy a csoportos keresethez mennyien csatlakoztak. Ha abból indulunk ki, hogy a tőzsdei listázás első napján még 381 dolláron kereskedték a COIN részvényeket, ma pedig 208 dollár körül, valószínűleg rengeteg dühös befektető akad majd.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img