Stabilcoin gyorstalpaló

spot_img

A kriptopénzek egyik vélt hátránya az árfolyam ingadozás. A kriptovaluták értékei akár extrém kiugrásokat is produkálhatnak. A stabilcoinok ezt a problémát hivatottak orvosolni, mivel hosszú távon stabil értéket biztosítanak. A stablecoinok a kriptopénzek egy olyan osztálya, amelyeknek a célja az árstabilitás biztosítása is egyben.

Hogyan működnek a stabilcoinok?

A stabil piaci árfolyam elérése érdekében különböző módszerek léteznek. Jelenleg három különböző típusú “stablecoin” létezik:

  1. Fiat által biztosított – ez azt jelenti, hogy az érmék mögött tartalékban lévő eszközök állnak. Minden egyes forgalomban lévő stabilcoinra egy bankban tárolt, többnyire dollárban kifejezett ellenértéknek kell lennie. Például egy stabilcoin, mint az USDT, USDC vagy TUSD 1 dollárnak felel meg.
  2. Kriptovalutával fedezett – bár technikailag ennél az opciónál az áringadozás még mindig problémás, a szolgáltatók ezt “túlbiztosítással” próbálják megoldani. Például 1 dollárnyi stablecoin 2 dollár értékű kriptovalutához kapcsolódik. A cél az, hogy egyensúlyt teremtsenek a decentralizáció előnyei által, miközben a kriptótartalékok elnyelik a piaci volatilitás hatását. A túlbiztosítás hozzájárulhat a decentralizáció fenntartásához is. Ezeknek az eszközöknek az egyetlen lényeges problémája természetesen az, hogy az indításukhoz több tőkére lesz szükség. A kriptovalutával fedezett stabilpénz kiemelkedő példája a MakerDAO – Dai páros.
  3. Collateralized / Decentralized – ezek nem kapcsolódnak semmiféle tartalékhoz, hanem okosszerződések segítségével figyelik az áringadozásokat, és ennek megfelelően bocsátanak ki és vásárolnak vissza érméket.

Példák a legnépszerűbb stabilcoinokra:

  1. Tether (USDT)

A Tether a legnépszerűbb stabilpénz a világon. 2015-ben indult, és mára a 3. legértékesebb digitális eszközzé nőtte ki magát. A Tether egy ERC-20 láncon futó eszköz, amely mögött dollár fedezet található. Megtalálható még a TRON és a BSC hálózatán is. Népszerűsége töretlen az elmúlt időszak botrányai ellenére is.

  1. USDCoin (USDC)

Az USDC is egy fiattal fedezett stablecoin, amely 1:1 arányban van kötve a dollárral szemben. A CENTRE fejlesztette ki. A Circle és a Coinbase közös kripto vállalkozása. Elérhető a legnépszerűbb kriptotőzsdéken is. Az USDC mára megkerülhetetlen szereplővé vált a kripto hitelezés- és kihelyezés terén.

Az USDC az Ethereum blokkláncon alapul, és elsősorban Ethereum tokenként kerül terjesztésre, de számos más láncon is megtalálható. A kibocsátók, a népszerű pénzügyi szolgáltató társaságot, a Grant Thornton-ot bízták meg tartalékaik auditoraként.

  1. TrueUSD (TUSD)

Ahogy a neve is sugallja, a TrueUSD egy szintén dollár által támogatott stablecoin, amely az Ethereum blokkláncán alapul. A TrueUSD nagyon sok hasonlóságot mutat a Tether-el, de a cég, ami mögötte van arra törekszik, hogy teljes átláthatóságot biztosítson a befektetők és az ügyfelek számára. TrueUSD token tulajdonosok megbízható jogi védelemben részesülnek a letéti számlák használatával. A vállalat rendszeresen igazolást és pénzügyi jelentéseket készít, amit a Twitteren szoktak közzé tenni.

A tokent az UC Berkeley, a PwC és a Google volt dolgozói kezelik. A kibocsátók emellett más valós eszközök, például a TrueYen, a TrueBond és a TrueEuro tokenizálását is tervezik az áringadozások mérséklése érdekében.

  1. DAI (DAI)

A DAI-t 2017-ben a MakerDAO, egy decentralizált autonóm szervezet fejlesztette ki. A fenti példáktól eltérően a DAI kriptogpénzzel fedezett stablecoin. Bár bírálták, hogy túl bonyolult megérteni, az eszköz modellje egyre népszerűbb és fontos szerepet tölt be a DeFi térben.

A stabilcoinok megoldják a volatilitás problémáját?

A stabilcoinok hihetetlenül népszerűek, mivel tökéletes egyensúlyt biztosítanak a decentralizáció által kínált előnyök és a kiszámíthatóság hozzáadott értéke között. Bár néhány decentralizált stabilcoin nehezen tudta tartani az adott árfolyamát, ami sok bizonytalanságot okozott a koncepcióval kapcsolatban. Úgy tűnik azonban, hogy a stabilcoinok iránti bizalom nem veszett el. Más kriptovalutákhoz hasonlóan, számos ország továbbra is keresi a stabilcoinok szabályozásának és az átláthatóság növelésének módjait.

A Tether versenytársai tanultak a gyengeségeikből, és teljes átláthatóság szellemében kampányolnak termékeik mellett. Jó példa erre az USDK, amelyet az OKLink blokkláncvállalat fejlesztett ki, és 2019 júniusában jelent meg. A cég szintén 1:1-es átváltási arányt kínál, amelyet 100%-ban a tartalékban lévő dollár érték fedez. Az extra átláthatóság érdekében egy független könyvvizsgáló cég havi jelentéseket készít a birtokolt USD-ről.

A stablecoin hype még nem ért véget, folyamatosan újabbak jelennek meg, a régebbieket pedig egyre nagyobb mennyiségben “nyomtatják”. Ha stabilcoinra váltanád kriptopénzedet vagy csak egyszerűen stabilcoint vásárolnál befektetés, kihelyezés céljából, a Binance és az FTX felületén biztonságban megteheted.

/beincrypto, shrimpy academy/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img