40 000 dolláros bitcoin büntette a shortolókat

spot_img

A két hónapja 30 000 dollár környékén tanyázó bitcoin mostanra már sokak hitét megingatta. Az idő előrehaladtával egyre másra kezdtek szaporodni a további zuhanást és a 20 000 dolláros, vagy akár ez alatti értékeket vizionáló jóslatok, a medvéket azonban ma hajnalban kellemetlen meglepetés érte.

A bitcoin az elmúlt napok lassú emelkedését követően ma éjjel egy 15%-os ugrást hajtott végre. A 39 800 dolláros csúcsot elérő kitörés technikai szempontból a shortok tömeges likvidálásának, vagyis egy short squeeznek volt köszönhető.

A short squeeze lényege, hogy ha a piac nagy része az árfolyam további csökkenésére számít, akkor a trend irányának váratlanul bekövetkező változása és a hirtelen emelkedés sok esésre spekuláló kereskedőt csapdába ejthet. A shortolók kétféleképpen reagálhatnak az árfolyamok növekedésére:

  • vagy nem tesznek semmit és elvesztik a pénzüket,
  • vagy akár hatalmas veszteséggel, de feladják a pozíciójukat.

Mivel a shortolás a bitcoinok eladását jelenti, ha valaki likvidálódik, vagy ha fel akarja adni a short pozícióját, akkor ezt csakis bitcoinok vásárlásával teheti meg. Amikor a shortolók kilépnek a piacról, akkor az általuk vásárolt bitcoinok az egyébként is emelkedő árfolyam gyorsuló növekedését segítik elő.

A shortolás azt jelenti, hogy bitcoin kölcsönt veszünk fel a piacról, majd azt azonnal dollárra váltva arra spekulálunk, hogy az árfolyam csökkenni fog. Ha ez bekövetkezik, akkor a dollárra váltott pénzünkkel olcsóbban vásárolhatjuk vissza a kölcsönvett bitcoinokat, amit vissza is tudunk fizetni a hitelezőnknek. A hasznunk ilyenkor a drágábban eladott és olcsóbban visszavásárol bitcoinok közötti árfolyam különbség. Ugyanakkor ha az árfolyam emelkedni kezd, akkor egyszercsak elérkezik az a pillanat, amikor már nem tehetünk mást, mint hogy beismerjük, hogy tévedtünk és drágábban visszavesszük a korábban dollárra váltott BTC-t. Ezzel annak ellenére, hogy mi az esésre játszottunk, az árfolyam további emelkedését segítjük elő.

Amikor a bitcoin néhány nappal ezelőtt egy rövid időre 30 000 dollár alá esett, sokan nyitottak shortokat abban a hiszemben, hogy azt majd egy újabb zuhanás követheti. A bitcoin azonban visszaküzdötte magát a kritikus szint fölé és erőt mutatva még tovább emelkedett. A shortolók ezzel csapdába estek.

Az éjszakai emelkedés első 10 percében 100 millió dollár értékű short likvidálódott. Ez a szám hajnalra egymilliárd dollár fölé emelkedett.

Nemrégiben olvashattatok arról, hogy az elmúlt hetekben egyébként is felhalmozódó, és túlsúlyba kerülő short állomány inkább egy felfelé való kitörést vetíthetik előre:

A shortok likvidálásával járó ugrás egy új esélyt jelenthet a bitcoin emelkedésében reménykedők számára, de a hurráoptimizmushoz még mindenképpen szükség lenne az elmúlt hónapok során 41 000 – 42 000 dollár körül kialakult ellenállási szint áttöréséhez. Ez jelenti most az első komolyabb mérföldkövet, a következő emelkedő trend felé vezető úton.

Az is elképzelhető, hogy az elmozdulásban szerepe lehetett valamilyen konkrét eseményre adott bennfentes reakciónak. Ha így történt, akkor lehet, hogy hogy néhány órán, vagy napon belült egy bitcoint érintő pozitív bejelentés láthat majd napvilágot.

További hírek és emelkedések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img