Viszlát százszoros tőkeáttétel

spot_img

A jövőben két vezető kripto tőzsde is korlátozni fogja a maximális tőkeáttétel nagyságát, így a traderek a korábban igénybe vehető 100-125-szörös helyett, legfeljebb már csak a 20-szoros szorzóig tolhatják fel a csúszkát.

Elsőként az FTX vezetője jelentette be, hogy hosszas mérlegelés után limitálják a tőkeáttétel nagyságát. Mint elmondta, ez a felhasználóiknak csak töredékét fogja érinteni, ugyanis az oldal volumenének kevesebb, mint egy százalékát teszik ki a magas szorzókkal (20x felett) végrehajtott ügyletek. Szerinte az FTX-en kereskedők túlnyomó többsége csak ritkán használ 2-szeresnél nagyobb tőkeáttételt.

Néhány órával később ugyanilyen korlátozást jelentett be a Binance vezetője is, aki pár hete már utalt rá, hogy valami hasonló lépésre készülnek. A Binance új felhasználói néhány napja már alapból nem indíthatnak 20-szoros tőkeáttételnél nagyobb ügyleteket, míg a régebbi tagoktól a következő hetekben fogják megvonni ezt a lehetőséget.

Habár ezt egyik vezető sem említette, de a tőzsdék valószínűleg jogi elővigyázatosságból dönthettek az ügyfelek által vállalható kockázatok mérséklése mellett. Az elmúlt hónapok során egyre gyakrabban lehetett hallani arról, hogy különböző nemzetközi szervezetek, például a G7-ek és az EU is átfogó, a tagállamaik számára kötelező érvényű, a kriptókat szabályozó döntések meghozatalára készül.

Néhány héttel ezelőtt a legnagyobb ázsiai felhasználóbázissal rendelkező tőzsdék, az OKEx és a Huobi vezettek be hasonló korlátozásokat. A Huobi például az új ügyfelei számára 5-szörösben korlátozza az igénybevehető tőkeáttétel maximumát.

A tőkeáttétel lehetővé teszi, hogy egy kereskedő a számláján lévő pénz akár többszörösét is feltegye egy kötésre. Habár a tőkáttétel elsődleges célja a hatékonyabb tőkekezelés és a kockázatok csökkentése (használatával a tradereknek sokkal kevesebb pénzt kell tárolniuk a tőzsdéken, amivel csökkenthetik a harmadik fél által jelentett kockázatot), nem megfelelő alkalmazása kockázatokat rejt magában. A most betiltott 100-szoros tőkeáttétel esetében például egy kereskedő akár már egy 1%-os elmozdulás után is megszázszorohatta a tőkéjét, viszont egy ugyanekkora, ellenirányú kilengés akár a teljes bankrollját is elvihette.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img