A Bitmain kivonul az AntPoolból

spot_img

A Bitmain, a világ egyik legnagyobb kriptobányászgép gyártója kivonul az AntPoolból, a világ legnagyobb kriptobányász pooljából, valószínűleg a tőzsdei bevezetés tervének részeként.

“Miután az első negyedévben megkaptuk a részvényesek jóváhagyását, az AntPool elidegenítésével kapcsolatos jogi ügyek 2021. május 1-jén lezárultak. Most az üzleti megállapodások nyomon követésével foglalkozunk, és a lehető leghamarabb befejezzük az ehhez kapcsolódó tevékenységeket” – olvasható a Bitmain hivatalos WeChat fiókján közzétett bejegyzésben.

Az AntPool korábban sokkal nagyobb volt. Amióta Kína az év első felében elkezdte szigorítani a kriptobányászatot, az AntPool tulajdonában lévő hashrate is közel a felére esett vissza. Az AntPool azonban még mindig a teljes globális hashrate 15,12%-át teszi ki a cikk írásának pillanatában, és méretét tekintve továbbra is az első helyet birtokolja a ViaBTC-vel karöltve. A második helyen a Binance Pool, a harmadik helyen pedig a Poolin áll a BTC.com adatai szerint.

forrás: BTC.com

A Bitmain elmondása alapján az AntPool az új részvényesek támogatásával Kínán kívül önállóan fog kriptobányász pool üzletágként működni. Az AntPool új részvényeseiről nem közöltek részleteket. A bányászás helyett a Bitmain a kriptobányász hardverekre, valamint a chipkutatásra- és fejlesztésre fog összpontosítani.

A Bitmain nem indokolta meg az AntPool elidegenítését. Egyes elemzők azt feltételezik, hogy a lépés célja a szabályozási kockázat elkerülése lehet a kriptobányászatot érintő kínai szigorítás közepette. Április óta, Kína összes Bitcoin bányászati központjában, köztük Belső-Mongóliában, Szecsuánban, Yunnanban és Hszincsiangban betiltották a kriptobányászatot, vagy új korlátozásokat vezettek be. Ennek következtében sok kínai kriptobányász úgy döntött, nincs más választás, mint a tengerentúlra és a szomszédos országokba költözni. A nagyszabású szigorítások miatt a Bitcoin bányászati nehézség is szabadesésbe kezdett, 2020 januárja óta a legalacsonyabb szintre.

A kínai Yunnan tartomány betiltja a kriptopénz bányászatot

A Bitmain nem az egyetlen kriptovállalat, amelyik leépíti kriptobányászati üzletágát. A BitDeer még az év elején eladta a bányász poolját a BIT Miningnak, – egy amerikai tőzsdén jegyzett cégnek – amely új szereplője a kriptobányászatnak. A BIT Mining korábban az 500.com nevet viselte, tevékenységét tekintve, pedig egy online sportfogadó iroda volt. Az év eleji Bitcoin bikafutam közepette az 500.com úgy döntött, hogy hirtelen átáll a kriptobányászatra, mint üzleti stratégiára. A BIT Mining nemrégiben teljesen megszabadult a sportfogadási üzletágától, hogy a kriptobányászatra koncentrálhasson.

A Forkast.News szerint a Bitmain AntPool eladása az amerikai tőzsdei bevezetésre való felkészülés része volt.

“A Bitmain már a két társalapító közötti vita előtt is tőzsdére akart menni. Az amerikai tőzsdefelügyelet azonban úgy döntött, hogy a Bitmain bányászpool üzletágának pénzügyi kezelése nem felel meg a tőzsdei bevezetési követelményeknek” – Forkast.News.

A Bitmain 2019 márciusában kérte a hongkongi tőzsdére való bevezetését, de ez nem valósult meg. Ugyanebben az évben a Bitmain szintén beadta az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez a bevezetési kérelmét, amit a Deutsche Bank is támogatott.

A Bitmain két társalapítója, Micree Zhan és Jihan Wu között évek óta tartó hatalmi harcok akadályozták a tőzsdei bevezetést. A tűzszünetre 2021 januárjában került sor, amikor Wu lemondott vezérigazgatói és elnöki pozíciójáról, és Zhan került a cég élére.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/forkast.news

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img