spot_img

Az FTX eddigi legfontosabb bejelentése

spot_img

Az FTX történetének legfontosabb bejelentéseként jellemezte a tőzsde igazgatója, hogy felvásárolták az amerikai LedgerX-et, egy az Egyesült Államokban érvényes határidős kereskedési engedéllyel rendelkező platformot.

Az amerikai piac rendkívül szabályozott. Az itt szolgáltató váltók, például a Coinbase, a Kraken, vagy mondjuk a Binance.us is gyakorlatilag csak normál (spot) piaci kereskedési lehetőséget biztosítanak az amerikai felhasználóknak. Ugyanebben a szegmensben versenyeznek a vásárlókért az olyan hétköznapi embereket célzó, kripto vásárlást lehetővé tevő appok is, mint például a PayPal, a Blockfolio és a Robinhood is. Ennek oka, a más kereskedési formákat érintő rendkívül szigorú törvényi szabályozás, aminek csak egy hosszú, drága és körülményes eljárás során lehet eleget tenni.

Az amerikai határidős piacra való betörés sokkal nagyobb lehetőségekkel kecsegtet, hiszen kevésbé van túlzsúfolva, mint a spot ágazat. Itt az egyetlen nagyobb helyi szereplő a chicagói árutőzsde (CME) bitcoin és ethereum piaca, ám ez is csak a hivatásos, nagyobb összegekben trade-elők számára biztosít lehetőséget a kereskedésre. Rajtuk kívül lényegében egyetlen más nagyobb szolgáltató sincs az Államokban.

(Azok az amerikaiak, akik jelenleg határidős, tőkeáttételes formában szeretnének kereskedni, a legtöbbször csak a kilétüket elfedve, VPN segítségével tudják ezt megtenni a globális tőzsdék valamelyikén. Hivatalosan minden nagyobb váltó tiltja az amerikaiak regisztrációját, mert az USA hatóságai utána mennek azoknak az oldalaknak, amik az ő engedélyük nélkül teszik lehetővé állampolgáraik számára a kereskedést.)

Az FTX (pontosabban az FTX amerikai testvéroldala, az FTX.us) a LedgerX anyacégének megvásárlásával az általuk korábban már megszerzett határidős kereskedési engedélyhez is hozzájutott, így az ügylet októberi lezárulta után lényegében az FTX betörhet a meghódításra váró amerikai határidős piacra. Az FTX nemzetközi szinten a Binance mögött általában a második legnagyobb volumennel rendelkező határidős váltó, a tapasztalatuk tehát már megvan a stabil működés biztosítására. A tőzsde emellett az elmúlt hónapokban dollár százmilliókat költött különböző stadionok és amerikai eSport csapatok névadó jogainak megszerzésére.

Az FTX mint brand név a sport(fogadás) kedvelők és a gamerek köreiben kezdte el pozícionálni magát. Alighanem ezekben a rétegekben látják a könnyen bevonzható, a kereskedés iránt fogékony emberek legnagyobb koncentrációját.

Az FTX amerikai térnyerése jó hatással lehet majd saját tokenjének, az FTT-nek az árfolyamára is. A tőzsde ökorendszeréhez köthető Solana az elmúlt hetekben szintén sokat emelkedett.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

@spot_img
spot_img