Szlovéniában is egyszerűsödhet a kriptopénzek adózása

spot_img

Magyarországon nemrégiben a korábbi felére, 15%-ra csökkentették a kriptovalutákat terhelő adó mértékét. A törvényhozók emellett más kedvezményekkel, például a korábbi években elfelejtett bevallások utólagos pótlásának lehetőségével is segítik az eddig szürke zónában bolyongó tulajdonosokat.

A szomszédos Szlovéniában szintén most került napirendre az ágazat (újra)szabályozása, miután a helyi pénzügyi hatóság egy olyan javaslattal állt elő, ami a mostaninál sokkal egyszerűbbé tenné a kriptókkal kapcsolatos adók megfizetését.

Szlovéniában igen kedveltek a kriptopénzek, egy körforgalomban még egy Bitcoin emlékművet is felállítottak. Innen indult a z egyik legrégebb óta üzemelő kriptotőzsde, a Bitstamp is.

Sajtóbeszámolók szerint dél-nyugati szomszédunknál jelenleg minden egyes kripto-kripto kereskedési ügylet egyedileg adóztatható, vagyis minden átváltás után egyesével kell kiszámítani és megfizetni az ezeket terhelő járulékokat. Ezek mértéke bizonyos esetekben (sok kereskedési ügylet végrehajtása és 72 000 eurós összeghatár felett) akár az 50%-ot is elérheti.

Ezt most egy olyan, a nálunk is bevezetetthez hasonló rendszerrel váltanák fel, ami szerint adófizetési kötelezettség csakis a kriptókon elért profit fiat pénzre váltása esetén keletkezne, amiért egységes, 10%-os járulékot kellene befizetni.

A szlovén főváros környékén több mint 500 üzletben fizethetünk bitcoinnal 

A kereskedést eddig kedvezőtlenül érintő adótörvény ellenére, a kétmillió lakosú Szlovénia a világ egyik legtöbb kriptovaluta elfogadóhelyével rendelkező országa. Egy kriptós fizetéseket lehetővé tevő startup, a GoCrypto (korábbi nevén Eligma) már több mint ezer helyen, és ebből több mint 900 fizikai üzletben, köztük nagy bevásárlóközpontokban tette lehetővé a kripovalutákkal történő vásárlás lehetőségét. Aki szeretne, az Szlovénia egyes részein szinte már kizárólag kriptopénzek költésével is eléldegélhet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Bitcoin City – új nevet kap Szlovénia legnagyobb bevásárlóközpontja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img