Egy kínai ingatlanfejlesztő miatt borult a bitcoin

spot_img

A hagyományos tőzsdék nagy eséssel indították a napot, a negatív hangulat pedig a kripto piacokra is begyűrűzött. A zuhanás kiváltó oka egy kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande fizetésképtelensége és várható csődje lehet.

Az Evergrande egyike a világ legnagyobb ingatlanos vállalatainak (Fortune 500 – 122. hely), 230 város mintegy 1300 ingatlan beruházásában rendelkeznek érdekeltséggel.

A cég az elmúlt évek során tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Az építőipari kitettségeik mellett például saját fociklubbal, vidámparkkal, ásványvízzel, internet és média cégekkel is rendelkeznek. Terjeszkedésüket a jövőben átadásra kerülő ingatlanjaikra előre felvett kölcsönökből biztosították, aminek következményeként a világ legeladósodottabb, 300 milliárd dollárnyi felvett hitellel rendelkező vállalatává váltak.

Az Evergrande által felvett kölcsönök nagyságával az azokat terhelő törlesztőrészletek összege is egyre csak emelkedett. Miután már a hiteleik kifizetését is csak újabb hizelekből tudták finanszírozni, kreatív pénzszerzési módszerekhez folyamodtak, például a saját dolgozóikat is kényszerítették arra, hogy hitelezzenek a vállalatnak. Megoldást persze ez sem jelentett.

Aki nem volt hajlandó kölcsönadni, az bukta a munkája után járó bónuszokat

Az Evergrande-nak a következő napokban ismét egy nagyobb, 80 millió dolláros törlesztőrészletet kellene visszafizetnie, ám ez is csak aprópénznek számít a jövő év végéig lejáró, 7 milliárd dollárnyi adósságához képest. Ezek visszafizetésére a cégnek már nincs elegendő készpénz tartaléka. A vállalat ugyan jelezte, hogy ingatlanjainak értékesítéséből finanszírozni tudná a kötelezettségeit, de a kényszerűen gyors eladások miatt sokan attól tartanak, hogy azok a földbe döngölnék az egész ingatlanpiacot.

Kínában jelenleg több mint másfél millió embert érinthet a cég fizetésképtelensége, ami olyan félkész ingatlanokat is értékesíthet, amiket a vásárlók már előre kifizettek, de valószínűleg már soha nem vehetnek át.

Biztonságiak védik a cég főhadiszálássát, ami előtt egyre több pórul járt ingatlanvásárló kezdett el tüntetni

Mérete miatt az Evergrande csődje az egész kínai gazdaságot megrengetheti, ám az államvezetés egy szócsövén keresztül azt jelezte, hogy egyelőre nem tervezik kimenteni a vállalatot.

A történteket sok elemző az amerikai ingatlanpiac 2008-as összeomlásához hasonlította. Mások ugyan ezt túlzásnak minősítették, de az ázsiai piacok eladásokkal indították a hetet, ami átgyűrűzött az európai és az amerikai tőzsdékre, no és persze a kriptopiacra is.

A bitcoin a mai nap folyamán 10%-ot meghaladó mínuszban is volt, amiből a cikk írásának pillanatáig egy keveset visszakorrigált. Az árfolyam továbbra is a medve és bika piacok egyik fontos határvonalának tekintett 21 hetes mozgóátlag felett tartózkodik, amit nemrégiben sikerült visszahódítanunk. Efölött maradva alapvetően még nincs komolyabb ok az aggodalomra, sőt egy innen való újbóli elrugaszkodás nagyon kedvező előjel lehetne a következő hetekre, hónapokra nézve. Alatta zárva a hetet viszont ismét erőre kaphatnak a medvék, ami újból a harmincezres régióba lökheti az árfolyamot.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Sok pénzt kereshetett idén, aki felnézett az égre

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img