Nagyot változott a hashrate földrajzi eloszlása: Kína eltűnt, az USA az első

spot_img

Az egyre szigorúbb törvényi környezet az elmúlt fél évben arra kényszerítette a kínai bányászokat, hogy távozzanak az országból. Az eddig a hashrate – vagyis a összhálózat teljesítményét, túlnyomó mértékben uraló ország most gyakorlatilag eltűnt a térképről.

Mindez a CBECI, a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index lenti ábráján jól kivehető.

Amíg két évvel ezelőtt Kína a hashrate 75%-át uralta (sárgával), addig mára gyakorlatilag eltűnt a grafikonról. Az elszórt és illegalitásban működő bányák hashrate-je nem látszik a grafikonon. Az Egyesült Államok vette át az első helyet azzal, hogy részesedése a teljes hashrate-ből 35,4%-ra emelkedett.

Az USA után Kazahsztán (18%) és Oroszország (11%) a vezető hashrate “nagyhatalom”. Ebbe a két országba is sok bányász helyezte át a műveleteit.

A keletről nyugatra tartó bányász migráció miatt az amerikai bányász piac nagyot nőtt. Az Argo Blockchain, a Riot és a Marathon is bevásárolt bányagépekből és folyamatosan növelik kapacitásukat. Texasban és Ohióban is egyre több és egyre nagyobb bányászközpontok nyílnak. Várhatóan az USA részesedése még tovább fog növekedni a jövőben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img