Tanúkkal vitatták meg a kriptobányászat hatékonyságát a kongresszusi környezetvédelmi meghallgatáson

spot_img

A törvényhozók kérdései a blokklánc alapjaitól a különböző energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésekig terjedtek.

Miközben egyes törvényhozók a digitális eszközök alapjaival birkóztak, addig a képviselőházban az energiahatékonyság meghatározásával és a kriptobányászok energiaellátásának módjával kapcsolatos kulcsfontosságú kérdések kerültek megvitatásra a kriptoipar környezeti lábnyomáról szóló csütörtöki kongresszusi meghallgatáson.

Mielőtt a törvényhozók kialakítanának egy egységes politikai irányelvet a kriptovaluták energiafogyasztására vonatkozóan, meg kell érteniük a digitális eszközök alapjait.

Ez teljes mértékben megmutatkozott azon a több mint két órás meghallgatáson, amelyet a képviselőház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottságának Felügyeleti és Vizsgálati Albizottsága szervezett. Az ülés célja a kriptobányászat környezeti hatásainak vizsgálata volt.

A meghallgatáson Ari Juels a Cornell Tech professzora, John Belizaire a Soluna Computing vezérigazgatója, John Belizaire és Brian Brooks a BitFury vezérigazgatója, Steven Wright a Chelan County Public Utility District korábbi vezérigazgatója és Gregory Zerzan a Jordan Ramis részvényese a kriptovaluta tranzakciók érvényesítésére szolgáló proof of work (PoW) konszenzusmodellhez kapcsolódó energiafogyasztásról beszélt.

Egyes szakértők becslései szerint a bitcoin bányászat a világ energiájának 110 és 188 terawatt (TW) közötti mennyiségét használja fel, és évente több energiát fogyaszt, mint néhány kisebb ország – mondta Howard Griffith képviselő. “A kérdés az, hogy a jelenlegi elektromos infrastruktúránk el tudja-e viselni ezt a fogyasztási szintet?” – tette hozzá.

Az első tanú Ari Juels, a Cornell Tech munkatársa volt, aki nyitóbeszédében azt mondta, hogy “ha vallomásommal ma semmi mást nem érek el, egy kulcsfontosságú dolgot szeretnék leszögezni: a bitcoin nem egyenlő a blokklánccal”.

Fenntartható energiamix

Nem titok, hogy a PoW konszenzusmodell, amelyet a két legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, a bitcoin és az ethereum használ, hatalmas mennyiségű energiát igényel. Egyes adatforrások a bitcoin energiaigényét egy adott ország áramfogyasztásához hasonlítják.

A meghallgatáson részt vevő “tanúk” mélyebb ismeretekkel rendelkeznek, és elmondták a törvényhozóknak, hogy ez nem egy alma az almával való összehasonlítás, tekintettel a tranzakció érvényesítéséhez használt energiaforrások keverékére.

Brian Brooks, a Bitfury munkatársa adatokat szolgáltatott arról, hogy a bitcoin bányászat által felhasznált energiamix tavaly körülbelül 58%-ban fenntartható forrásból származott, szemben az amerikai energiahálózat egészének 31%-ával.

Juels és Brooks a meghallgatás egy későbbi részében a kriptobányászat hatékonyságát vitatta meg. Brooks azzal érvelt, hogy a hatékonyabb gépek – ami az iparban általában azt jelenti, hogy kevesebb áramot égetnek el egy terahashtől – összességében hatékonyabb hálózatot jelentenek.

Juels vitatta, hogy a fogyasztók számára valójában az számít-e, hogy a feldolgozott tranzakciók számához képest mennyi áramot égetnek el. Mivel a másodpercenkénti tranzakciók száma nagyjából stabilan öt darab maradt, miközben a hálózat energiafelhasználása nőtt. Juels szerint a bitcoin hálózat valójában kevésbé lett hatékony az elmúlt néhány évben.

John Belizaire és Gregory Zerzan szerint a kriptobányászat valójában segít a megújuló energia termelőinek felhasználni és egyben eladni is az egyébként elpazarolt villamos energiát.

Hasonlóképpen a meghallgatás vége felé Brooks is megemlítette, hogy a BitFury elsősorban a helyi közműszolgáltatókkal dolgozik együtt, “mert ők csak akkor tudják gazdaságosan működőképessé tenni a hálózatot, ha van egy alapterhelésű fogyasztó”, jelen esetben a bányászok.

Vissza az alapokhoz

A meghallgatás nagyobbik része a blokklánc technológia alapjaira összpontosított. A törvényhozókkal a résztvevő tanúk megismertették a különböző érvényesítési modellek, például a proof-of-stake (PoS) működését, valamint a blokklánc hálózatokkal kapcsolatos kiberbiztonsági aggályokat, például az 51%-os támadásokat (amikor egy támadó a hálózat hashrátájának 51%-át ellenőrzi, és így irányítani tudja a tranzakciókat).

Több törvényhozó a bitcoin bányászatból eredő pozitív és negatív tényezőkre is rákérdezett.

Cathy Rodgers képviselő a meghallgatást az inflációról, a COVID-ről és a jelenlegi amerikai elnökről szóló, témán kívüli beszédével kezdte. A továbbiakban a blokkláncnak a polgárok magánéletének védelmében rejlő lehetőségeiről, valamint a szabályozásnak a munkahelyteremtésre és a beruházások növekedésére gyakorolt esetleges negatív hatásáról kérdezett. Annie Kuster képviselő a bitcoin bányászatból származó és más iparágak számára előnyös innovációkról érdeklődött.

“Azt hiszem, ami ma történt az az, hogy elkezdtük végre a párbeszédet és az oktatást” – mondta John Belizaire a CoinDesknek adott interjúban a meghallgatás után.

A meghallgatás egy tanulási folyamatot indított el néhány politikusban, amely megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy olyan jogszabályokat hozzanak, amelyek ösztönzik az ipar számára a még több zöld energia használatát.

“Nagyon izgalmasnak találtam, hogy a felügyelőbizottság tényleg beleásta magát a dolgokba, az igazságot kutatja, és valóban képezni kívánja magát a rémakörben” – mondta.

Összességében elmondható, hogy egy pozitív hangvételű megbeszélés alakult ki az iparág képviselői és a törvényhozók közt. A tegnap esti ülést teljes egészében itt tekinthetitek meg.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img