Szabályozni kell, nem pedig betiltani

spot_img

Fehéroroszországban marad a jelenlegi szabályozási keret, Oroszország a tiltás helyett a szabályozás felé hajlik. Fehéroroszország szabályozója azt mondja, hogy nem akar további korlátozásokat, miközben az Orosz Pénzügyminisztérium a bitcoin szabályozására szólít fel.

Fehéroroszország a hírek szerint nem hajlik arra, hogy megváltoztassa a bitcoin kereskedésre vonatkozó megengedő szabályait annak ellenére, hogy szomszédja és szövetségese, Oroszország a kereskedés és a bányászat teljes betiltásának megfontolására készült.

A Bloomberg kedden arról számolt be, hogy Fehéroroszország kriptopénz felügyeleti hatósága, a Hi-Tech Park nem tervezi a bitcoinra vonatkozó jogszabályainak szigorítását.

“Jelenleg nem tervezünk korlátozó változtatásokat a meglévő szabályozási modellben” – közölte a fehérorosz kriptopénz szabályozó Hi-Tech Park sajtószolgálata a Bloombergnek.

2017-ben Fehéroroszország bevezetett egy sor olyan törvényt, amelyek ösztönzik a kriptopénzek terén történő újszerű fejlesztéseket. Mindezek mellett megadta állampolgárainak a bitcoin vásárlásának, eladásának, tartásának és bányászásának a lehetőségét és annak feltételeit. A fehéroroszoknak ennek értelmében nem kell jelenteniük bitcoin vásárlásaikat és eladásaikat az adóhatóságoknak – jegyezte meg a Bloomberg jelentése.

A szomszédos Oroszország az utóbbi időben a bitcoin iránti fokozódó szabályozási ellenőrzéssel próbálkozott, de a különböző hatóságok ellentétes véleményt fogalmaztak meg.

Pár hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy az orosz kormány a kriptopénz bányászat legalizálását tervezheti, mivel Andrej Lugovoj parlamenti képviselő egy munkacsoport létrehozását javasolta a kérdés megvitatására – derült ki az Állami Duma, az ország parlamentjének alsóháza akkori sajtóközleményéből.

Sőt, tavaly júliusban az iparági szövetség, az Orosz Kriptogazdaság, Mesterséges Intelligencia és Blokklánc Szövetség azt mondta, hogy együttműködik a kormányzati hatóságokkal egy olyan projekt elindításában, amely állami szintre emelné a kriptovaluta bányászatot.

Orosz parlamenti képviselő a kriptobányászat tanulmányozását és szabályozását javasolja

Ezzel szemben decemberben olyan hírek láttak napvilágot, hogy az orosz központi bank meg akarja tiltani az állampolgároknak, hogy bitcoinba és kriptopénzbe fektessenek, mivel attól tartanak, hogy a tevékenység kockázatot jelent az ország pénzügyi stabilitására. A múlt héten a Bloomberg pedig arról számolt be, hogy az Orosz Jegybank az összes kriptovaluta használatának és bányászatának általános tilalmát javasolta.

Az Orosz Pénzügyminisztérium viszont kedden tiltás helyett szabályozást sürgetett, szembemenve a jegybank álláspontjával. Arra figyelmeztetett, hogy a bitcoin bányászatának és kereskedésének teljes betiltása ahhoz vezethet, hogy Oroszország lemarad az innovációs technológiai iparágban.

“Szabályozni kell, nem pedig betiltani” – mondta Ivan Chebeskov, a Pénzügyminisztérium pénzügyi politikai osztályának igazgatója. “A szabályozás megvédi a polgárokat”.

Oroszország nagy hasznot húzott tavaly nyáron a bitcoin bányászat kínai betiltásából, mivel számos bányászfarm vándorolt az országba, az alacsony hőmérséklet és az olcsó energia miatt. Ha a tilalom életbe lép, Oroszország elveszti a bányászok nagy részét és nem tudná érvényesíteni a kereskedelmi tilalmát sem.

“Lehetőséget kell adnunk ezeknek a technológiáknak a fejlődésre. E tekintetben a Pénzügyminisztérium aktívan részt vesz a piac szabályozására vonatkozó jogalkotási kezdeményezések kidolgozásában” – tette hozzá Chebeskov.

Tekintettel a bitcoin eredendő peer-to-peer jellegére, a betiltására tett kísérletek történelmileg nem sok eredményt hoztak. A legutóbbi, Kínában bekövetkezett tiltások ellenére, az ázsiai ország még mindig számos bitcoin csomópont és bányász otthona.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance-t ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt és kedvelt KuCoin felületét próbáld ki.

/bitcoin magazine, nasdaq, forkast/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img