Chartpunk Bitcoin Update I 2022.05.16.

spot_img

A Bitcoin a heti zárással nyomtatott nekünk egy újabb medvés hetes gyertyát, amely immár a hetedik a sorban. Példa nélküli depresszió és kapituláció zajlik a piacon, lássuk a grafikonokat!

Bitcoin hetes grafikon

A BTC rekord forgalom mellett zárta az előző hetes gyertyát. A zuhanás óta először azonban hosszú wick-et látunk a gyertya alján, ami jelezheti a medvék erejének gyengülését. A rekord forgalom mindenféleképpen annak az indikációja, hogy a piac számára “érdekes” pontra érkezett az árfolyam, ahol az eladói nyomás már komoly vételi keresletre talált. Utoljára a tavaly májusi zuhanáskor láttunk ilyen forgalmat. Fontos szempont lehet, hogy zárásra a 29000 dollár feletti szintre kúszott az árfolyam, ennek megtartása nagyon fontos a bikák szempontjából, ez fogja ugyanis eldönteni, hogy a zárásra húzott piaci struktúra vízszintes vagy medvés szerkezetet jelez. A Bollinger szalagból túladott irányba deviál az árfolyam ezen az idősávon, és jelenleg a mean reversion-re utaló indikációt nem látni, ehhez a szalagba kellene visszazárnia az árfolyamnak.

Bitcoin 3-napos trend struktúra

A 3-napos grafikonon az árfolyamnak sikerült visszazárnia a Bollinger szalagba egy szép zöld gyertyával, amely egy irányváltást jelző doji gyertya után keletkezett. Ezek visszafordulási jelek, és utalhatnak mean reversion-re, mely esetben az SMA20 39000 dollár körüli szintje lehet a cél. Az SMA20 medián ugyanakkor meredeken zuhan, tehát a mean reversion célára is gyertyáról gyertyára csökkenni fog. Érdemes a grafikonon összehasonlítani az esést a tavaly májusi eseményekkel, ugyanis az alapján közép távon elhúzódó konszolidációra lehet számítani, a leszúrás szintjének újabb tesztelésével. Figyelemre méltó még, hogy az SMA20 után most az SMA50 is lefelé keresztezi az SMA200 szintjét, amellyel a trend struktúra ismét medvésebbé válik.

Bitcoin 3-napos oszcillátorok

A 3-napos grafikonon az oszcillátorok egytől-egyig medvés momentumot jeleznek. Annyit érdemes kiemelni, hogy az RSI elérte a túladott szintet, amely igen ritka, legutóbb a 2020- márciusi COVID-összeomláskor történt meg ez. A túladott RSI nem kereskedhető szignál önmagában, de annak, aki magas idősávú grafikon alapján gyűjtöget, jelenthet szignált az átlagolós befektetés megkezdésére.

Bitcoin 1-napos trend struktúra

Az 1-napos grafikon a tegnapi záráskor még szép volt, de a mai eddig árakció nem szép. Ha így maradna a gyertya, az medvés engulfing jelzés lenne. Napi zárást érdemes figyelni. A grafikonon egyébként eddig szabályos Bollinger mean reversion kezdetét láthattuk, egy hosszú árnyékú gyertya után visszatért az árfolyam a szalagba, és trendelt a medián felé. Látszik továbbá egy nagyon hosszú bikás divergencia az RSI és az árfolyam között, ha a januári és a mostani RSI mélypontot vesszük alapul.

Bitcoin támaszok és ellenállások

A fenti grafikonon jelöltem azokat a szinteket, amiket egy korrektív ármozgás esetén figyelemre érdemesnek tartok. A jelen piacon ezek fölé nem várom a Bitcoin árfolyamát, de örömmel veszem, ha rám cáfol a piac. Lefelé 24000 és 20000, amiket fontos szinteknek tartok.

Bitcoin CME gap

Sokan figyelik a piacon a CME gap-et, azaz a CME Bitcoin Futures termék grafikonján a hétvégi szünetek után maradó réseket. Ilyet rövid távon 34500 és 36000 között látunk, és általában előbb vagy utóbb a Bitcoin ezeket a réseket be szokta tölteni. Annak, aki korrekcióra számít, ez is lehet spekulatív célterület.

Bitcoin pozíciós kereskedés

A saját pozíciós kereskedésemben jelenleg 80% a Bitcoin kitettségem, és 20% a szabad készpénz arány. 30000 dolláros szinten megkockáztattam belenyúlni a hulló késekbe, és kicsit leátlagolni a portfóliómat. Ez jó nagy vásárlás volt, mivel addigra a 60% kitettségem kb 50%-re olvadt a BTC értékvesztése miatt. Így az új tétel jelentősen leátlagolta a portfóliót. Swing tételnek szánom ezt a vásárlást, és egy relief rally esetén 34-37000 között vissza tervezem adni a tételt a piacnak.

A Kripto Akadémia VIP szerverén naponta többször jelentkezem grafikonokkal és kommentekkel, napi videós elemzéseimet pedig YouTube csatornáimon láthatjátok.

Szép hetet, jó kereskedést, sziasztok!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img