spot_img

Az FTX igazgatója szerint több tőzsde is a csőd szélén áll

spot_img

Az FTX igazgatója április végén, a Bloomberg egyik beszélgetős műsorában nyilatkozott úgy, hogy szerinte csak idő kérdése, hogy mikor kezdenek el bedőlni a kriptós hitelezésre építő szolgáltatók. Két hét sem kellett hozzá, hogy a növekedését erre alapozó Terra összeomlása egy olyan lavinát indítson el, aminek utóhatásait még most is érezni lehet.

Ma már tudjuk, hogy a top 10-es projekt csődje magával rántotta az ugyancsak ezen a területen mozgó Celsius-t, BlockFi-t, Voyager-t és Babel Finance-et is, illetve az ágazat legismertebb befektetői alapját, a Three Arrows Capitalt.

Mint kiderült, a bajba került vállalkozások elbizakodottak voltak és továb nyújtózkodtak, mint amíg a takarójuk ért. Nem tartották be a kockázatmenedzsment szabályait, így egyetlen dominó megingása is elég volt ahhoz, hogy két vállra fektesse őket.

Az FTX azóta több bajba került oldallal is megállapodást kötött, biztosítva, hogy a felhasználói kifizetések zavartalanok maradhassanak. Egyesek emiatt hősként ünneplik a tőzsdét, mások szerint viszont csak önös érdekből cselekszenek, mert ha bajban hagynák az amerikai felhasználók tömegeit, az olyan szigorú szabályozási hullámot indíthatna el az USA-ban, ami hátráltatná az FTX további terjeszkedését.

Bármi is motiválja őket, a tőzsde igazgatója szerint további bedőlésekre lehet számítani. Sam Bankman Freed tudomása szerint több kripto tőzsde is a csőd szélén áll és csak idő kérdése, hogy mikor derül ki a fizetésképtelenségük.

Habár konkrét neveket nem említett, megfogalmazása alapján nem olyan váltókra kell gondolni, mint a Coinbase, vagy a Binance, hanem az alacsonyabb, ahogy ő nevezi “harmadik kategóriás” oldalakra.

Ezzel kapcsolatban egy érdekesség, hogy az éppen ebbe a futottak még kategóriába sorolható Coinflex-et állítólag a kripto világ egyik legismertebb arca, Roger Ver hozta nehéz helyzetbe. A legismertebb korai bitcoin befektető, a Bitcoin.com tulajdonosa, illetve a később induló Bitcoin Cash alapítója állítólag 47 millió dollárral tartozik a váltónak.

Ver sokáig megbízható ügyfele volt a Coinflexnek, ezért hiteleztek neki ennyi pénzt és ugyan Ver maga tagadja a tőzsde állításait, a Coinflex erre hivatkozva most egy saját token kibocsátásába kezdett, hogy a piac szereplőinek hozzájárulásával foltozza be a pénzügyein tátongó lyukat.

Tekintettel arra, hogy mi történt akkor, amikor az FTX vezetője utoljára egy lehetséges csődhullámról nyilatkozott, a kisebb tőzsdék felhasználóknak mindenképp érdemes megfontolniuk, hogy kivegyék az ezeken tárolt értékeiket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img