Akár a tőzsdei listázások negyedében is előfordulhatott belsős kereskedés

spot_img

A Sydney Műszaki Egyetem által nemrégiben végzett kutatás rámutatott, hogy a kriptopénzek tőzsdei listázásának 10-25%-ánál fordulhatott elő bennfentes kereskedelem.

A kutatók 146 kriptopénz listázási bejelentését vizsgálták meg a Coinbase tőzsdén 2018 szeptembere és 2022 májusa között. Ezután a kutatók megvizsgálták az érintett tokenek ármozgását a Coinbase bejelentést megelőző 300 órától kezdve, a bejelentést követő 100. óráig.

A hipotézis az volt, hogy ha tényleg bennfentes kereskedésről volt szó, akkor azok a tokenek, amelyek a tőzsdei bevezetés előtt a decentralizált tőzsdéken is elérhetőek voltak, szokatlan mértékű hozamokat generáltak a DEX-eken nem jegyzett tokenekhez képest. 

A kutatók azt állítják, hogy statisztikailag szignifikáns mértékben tudták kimutatni az irreális hozamokat. A vizsgált tokenek 10- és 25%-ában tudták kimutatni a bennfentes kereskedés nyomait. A DEX-eken közvetlenül a Coinbase tőzsdei bevezetése előtt olyan árfolyam mintázatok alakultak ki, amilyeneket a hagyományos piacokon is láttunk egy-egy bennfentes kereskedés során.

A decentralizált tőzsdéken a  tárcacímek egy kis csoportja felhalmozta, majd gyorsan eladta a tokeneket a Coinbase tőzsdei bevezetése után. A tanulmányt, amely még mindig a vázlat státuszában van, egyelőre más szakemberek még nem bírálták el.

A tanulmány megjelenésével egyidőben a New Yorki ügyészségnek sikerült bíróság elé vinni a Coinbase egykori vezető munkatársát bennfentes kereskedés gyanúja miatt. A per lesz a világ első kriptopénzeket érintő, bennfentes kereskedési pere.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img