spot_img

DXY: dollár index kereskedés az FTX-en

spot_img

Az amerikai jegybank kamatemeléseinek köszönhetően évtizedes rekordokat döntöget a dollár árfolyama a világ vezető valutáival szemben. A dollár erősségét egy hagyományos pénzpiaci mutató, a DXY is nyomon követi, ami tegnap óta már az FTX-en is kereskedhető.

A DXY egy hagyományos tőzsdei index, aminek állapota a kripto tulajdonosok számára is segítséget nyújthat annak eldöntésében, hogy a nagy képet tekintve inkább az árfolyam további emelkedésére, vagy esésére lehet számítani.

A DXY az amerikai dollár erősségét méri az ismertebb nemzetközi valutákkal szemben. A kosár súlyozása a következő:

  • Euro – 57.6%
  • Japán jen – 13.6%
  • Angol font – 11.9%
  • Kanadai dollár – 9.1%
  • Svéd korona – 4.2%
  • Svájci frank – 3.6%

Amikor a dollár erősödik a fenti pénznemek ellenében, akkor a befektetők inkább a kisebb kockázattal járó, alacsonyabb megtérüléssel rendelkező, de biztosabb megtakarítási formákat részesítik előnyben. Ilyen lehet például például az amerikai államkötvény, vagy akár maga a dollár formájában tárolt készpénz. Ez negatív hatást gyakorol a tőzsdei árfolyamokra.

Amikor a dollár gyengül, akkor vagy az annak esését ellensúlyozni képes értéktároló eszközök (pl.: arany), vagy az esésből származó veszteségnél nagyobb hozamot ígérő, de kockázatosabb befektetési formák, vállalkozások, tőzsdei (pl.: kripto) befektetések válnak keresettebbé.

A DXY alakulása

Az FTX által most bevezetett FTXDXY kereskedési párral már nem csak dollár, vagy stabil coinok tartásával, hanem közvetlen kereskedéssel is lehet spekulálni a zöldhasú jövőbeli erejére.

Ezzel kapcsolatban azonban egy fontos részlet, hogy az FTXDXY index értéke némi  (jelenleg 12 dolláros ) eltérést mutat az igazi DXY-hez képest.

Ennek oka, hogy az FTX platformja nem támogatja az összes, a hivatalos DXY által követett valutát, így az eredetileg 4.2%-os részesedésű svéd korona és a 3.6%-os svájci frank dollárral szembeni változásainak hatását jelenleg nem veszik figyelembe az FTXDXY értékének kiszámításánál.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img