50 000 bitcoin eladására készül az amerikai kormány (valaki meg eközben jól lehúzza őket)

spot_img

Bitcoin eladásokba kezdett az amerikai állam, a világ egyik legnagyobb tulajdonosa. A kriptopénz birtoklását persze nem valamilyen innovatív befektetési stratégiának köszönhetik, a készlet különböző bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások és lefoglalások útján került a hatóságok tulajdonába.

Egy bírósági dokumentum szerint az Egyesült Államok jelenleg 205 000 bitcoinnal, a teljes BTC készlet közel 1%-ával rendelkezik. Ennek egy részétől még idén szeretnének megszabadulni. Egészen pontosan 51 351 BTC-ről lenne szó, ami még a Silk Road nevű dark netes piactér 2014-es lekapcsolása után került kormányzati tulajdonba.

Az eladási folyamat már kezdetét is vette, 2023. március 14-én 9861 BTC-t értékesítettek, ami a dokumentum szerint 215 millió dolláros bevételt jelentett az államkasszának.

A történtekkel kapcsolatos egyik érdekesség, hogy a bitcoin árfolyama aznap pluszban zárt, vagyis a jelentős eladás ellenére nagy és valós kereslet mutatkozott a BTC iránt.

A másik pedig az, hogy valaki mindeközben jól lehúzta állambácsit. A bitcoin március 14-én mért legalacsonyabb árfolyama 23 800 dollár felett alakult, ami az eladott bitcoinok számával visszaszorozva több mint 235 millió dolláros bevételt is jelenthetett volna.

Az eladás jutalékaként tehát ~20 millió dollárt (~8%) számoltak el, ami még a Coinbase által kínált és az iparágon belül a legrosszabbak közé tartozó 1%-os kriptotőzsdei díjnak is a nyolcszorosa. (A globális BTC piac aznapi likviditása 14 milliád dollár volt, tehát arra sem lehet fogni, hogy egy nagyobb piaci árrés (slippage) okozta az eltérést.)

A fennmaradó és további eladásra váró 41 490 BTC-t még 2023-ban, de négy különböző részletben tervezik értékesíteni. Az eladások várható időpontjait nem hozták nyilvánosságra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

A második negyedév is kedvezhet a bitcoin számára

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img