spot_img

Hamarosan lejár a határidő, péntekig lehet benyújtani az FTX kártérítési igényeket

spot_img

Szeptember 29-ig, magyar idő szerint péntek este 22:00-ig regisztrálhatják kártérítési igényüket az FTX felhasználók. A második legnagyobb kripto tőzsde tavaly novemberben ment csődbe. A károsultaknak július eleje óta van lehetőségük arra, hogy visszaigényeljék az oldalon ragadt pénzüket.

A folyamat nem túl bonyolult, lényegében újra kell regisztrálni a tőzsdére, ezzel megerősítve a személyazonosságot.

  • Látogass el a https://claims.ftx.com/ weboldalra és lépj be a régi FTX-es email címeddel és jelszavaddal.
  • Aki európaiként és 2022 márciusa után regisztrált az FTX-re, és/vagy nem az FTX.com, hanem az FTX Europe ügyfele volt, az ezen az oldalon adhatja le a kártérítési igényét: https://ftxeurope.eu/
  • A belépés után erősítsd meg az email címedet.
  • Végezd el az ügyfélazonosító (KYC) eljárást, töltsd fel a szükséges dokumentumokat (ehhez webkamerára / telefonra is szükséged lehet).
  • Ezután átirányítanak egy ügyvédi iroda oldalára, ahol hozzáférhetsz a saját tőzsdei fiókoddal kapcsolatos adatokhoz és megerősítheted, hogy igényt tartasz a kártérítésre.

Az eljárás sajnos nem volt zökkenőmentes, az adatok begyűjtését végző ügyvédi iroda egyik dolgozóját augusztus 19-én feltörték, így feltehetően illetéktelenek szerezhettek hozzáférést az adatbázishoz.

A tőzsde képviselői a következő hónapokban értékesíteni fogják a felszámolás során lefoglalt kripto vagyont, így nem az ott tárolt kriptopénzben, hanem dollárban fog sor kerülni a kártérítések kifizetésére.

Hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, azt egyelőre nem lehet tudni. Bár eddig viszonylag gyors ütemben haladtak a dolgok, egy másik bedőlt piacvezető tőzsde, a MtGox ügye például már 10 éve húzódik. Noha ott is egy jelentős kripto vagyont sikerült lefoglalni, az oldal felhasználói a mai napig nem kapták vissza a pénzüket. Ebben az ügyben éppen a múlt héten halasztották el ismét, ezúttal 2023 októberéről 2024 októberére a kifizetések végrehajtásának határidejét az ezzel megbízott japán hatóságok.

A Binance a múlt hét pénteken ismét felvette kínálatába az FTX saját kriptopénzét, az FTT tokent. Bár a nagyobb oldalakról a csődjét követően lekerült, a coin sok kisebb váltón kereskedhető maradt és az azóta eltelt időszakban nagyjából 3 havonta mutatott be egy-egy nagyobb, 2-4-szeres nagyságú emelkedést.

spot_img
spot_img
spot_img