Home Blog Bányász kisokos 1. rész – Bevezető, a kezdetek

Bányász kisokos 1. rész – Bevezető, a kezdetek

0
Bányász kisokos 1. rész – Bevezető, a kezdetek

Az alábbi posztsorozatban az otthoni, „házi” bányászat lesz körbejárva. Nem a több milliós géptermeken, hanem 1 darab, otthon is üzemeltethető rig összeállításán lesz a fókusz, az általános elvektől, dilemmáktól kezdve a konkrért konfigurálásig, jótanácsokkal, személyes tapasztalatokkal. Impresszionálni senkit sem szeretnék, mindenkinek a saját felelőssége mibe vág bele.

Megéri?

Az első kérdés amit mindenki feltesz, illetve amit mindenkinek fel kell tennie mielőtt belevág, hogy megéri-e egyáltalán az otthoni bányászat. Sajnos egyértelmű és örökérvényű válasz nincs. A poszt írásának pillanatában (2018 ősz) ha csak a fizikálisan kinyerhető pénz értékét nézzük, akkor épphogy. De ebben nincs benne a hardvereink ára, amortizációja. Csak az, hogy amit fogyaszt a gépünk, azt kitermeli-e.

Fél évvel ezelőtt a BTC ára 11 000$ felett járt, az ETH pedig 800$ körül mozgott. Az akkori számítások alapján egy fél-egymilliós befektetésű bányász rig 8-10 hónap alatt visszahozta az árát. Mostani árfolyamok mellett soha, maximum az elfogyasztott áram díját termeli meg. Ha kizárólag ezt a perspektívát nézzük, akkor itt be is fejezhetném, hiszen hacsak nincs ingyen a hardver, akkor semmi értelme nekikezdeni. De, mint ahogy tőzsdénél is, itt is igaz, hogy akkor lehet érdemes beszállni, amikor az árak lent vannak. Egy fél éve 180 ezer forintért kapható videókártya ára mostanra 100 ezer forint alá esett, a használt vga piacon 2+ év garanciával 70 ezer forint körül lehet beszerezni. A masszív árfolyamesést tehát masszív hardveráresés is követte, így a beszállást illetően nehezen lehet jobb árakat találni a mostaninál. A kockázatvállalás, hogy kriptopiac alakulását senki nem látja előre adott, ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie és vállalnia.

How much lesz a profitom?

Az interneten rengeteg olyan kalkulátor található, amelyek azt ígérik ki tudjuk vele számolni a várható profitot. Érdemes azonban belekalkulálni, hogy ezek az oldalak rengeteg tényezőt nem tudnak figyelembe venni, amivel azonban nekünk számolnunk kell. Az egyik ilyen kiindulásnak viszonylag jól használható kalkulátor oldal a WhatToMine.com.

A GPU fülön a felső két sorban beállíthatjuk, hogy milyen videókártyákból hány darabbal rendelkezünk, mennyit tervezünk vásárolni. A beállított GPU-k alapján a következő sorokban megmutatja a rendszer, hogy a különböző algoritmusoknál mekkora számítási kapacitást és mekkora fogyasztást várhatunk. Az oldal alsó részében beállíthatunk egyéb paramétereket, mint például az áram árát, a számítás, rendezés módját, azokat a tőzsdéket amelyeknek az árait a kalkulátor figyelembe vegye, stb. Az áram ára (az elterjedt háztartási nappali) a legtöbb szolgáltatónál Magyarországon ~43 forintra jön ki, így az itt szereplő alapértelmezett 0,1$-t rögtön át is írhatjuk 0,14$-ra. A kitöltés után kapunk egy körülbelüli listát arra vonatkozóan, melyik coint milyen nyereséggel/veszteséggel tudjuk majd kibányászni.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Sok apró tényező van, amin elcsúszhatnak a számításaink. Rögtön a legelső, hogy a kalkulátor csak a kártyák fogyasztásával számol, a számítógép alapfogyasztását nem veszi figyelembe. Ez 50-100W plusz fogyasztást jelent, attól függően milyen kártyából hány darab van a gépünkben. Érdemes tehát minimum 50W fogyasztást hozzáírni mindegyik algoritmus Power cellájához. Ugyanígy – érthető módon – nem számol a kalkulátor azzal, hogy milyen programmal fogunk bányászni, milyen pool-t fogunk használni, milyen tőzsdén/tárcában fogjuk tárolni, a kibányászott kripót, hányszor utalunk, illetve hogyan tesszük majd fizikai pénzérmékké. A legtöbb bányászprogram lecsippent ~1%-ot a haszonból, mint ahogy a legtöbb pool is. Az utalásoknak és átváltásoknak is van költsége, mint ahogy a kivételnek is. Sok munkával és odafigyeléssel lehet találni ingyenes opciókat, azonban ez függ a bányászandó coin-tól, illetve attól, hogy milyen formában szeretnénk a végén a pénzünkhöz jutni (ezekről a későbbiekben részletesen lesz szó).

Lényegében tehát elmondható, hogy az ilyen kalkulátorok által kidobott végösszeg – bár a számítási metódus alapján helyes, de –nem az a végösszeg, ami a zsebünkbe fog vándorolni. Ha előre próbálunk számolni, érdemes inkább lefelé kerekítgetni a részösszegeket, mert a végeredmény úgy lesz közelebb a valósághoz. Legjobb esetben pozitív meglepetés ér, hogy többet bányásztunk, mint amennyit vártunk, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk 🙂

Hardver

Miből áll egy bányász rig? Miből mit érdemes/ajánlott vásárolni? Mire kell odafigyelni? Erről lesz szó a második részben.

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal