Home Blog Bányász kisokos 2. rész – A hardver

Bányász kisokos 2. rész – A hardver

0
Bányász kisokos 2. rész – A hardver

Az 1. részben ha úgy döntöttünk megéri és belevágunk, a következő lépés a gép alkatrészeinek beszerzése. A “bányász rig” nem más, mint egy hagyományos pc sok videókártyával; illetve mégsem teljesen. Több komponens esetén is van meghatározott minimum amit jó ha tudunk, mert különben feleslegesen dobtuk ki a pénzt az ablakon.

Alaplap

Az alaplap kiválasztásánál különösen figyelni kell az a PCIe foglalatok számára és minőségére, hiszen ezekbe tesszük majd a videókártyáinkat. Nem árt elsőként eldönteni, hogy nagyságrendileg hány kártyát szeretnénk a rigbe. Elég sok olyan alaplap van forgalomban, ami papíron rendelkezik 6-8 db PCIe foglalattal is, de egy időben nem enged, csak pl. 4-et használni. Előny, ha az alaplap fel van készítve bányászatra (több gyártónak van külön „mining” alaplapja, akár 12 darab PCIe foglalattal), így a BIOS-ban vannak ezt elősegítő bekapcsolható opciók. Az egyik legfontosabb művelet az alaplap vásárlásánál, hogy miután megvannak a kiválasztott jelöltek, nyissuk fel a barátunkat (google) és üssük be az alaplap típusait + a „mining” szót, majd fussuk át a találatokat. Nem egy olyan alaplap létezik, amelyik papíron jól mutat, mindent tud, de a közösség egy része orbitális cumiba szaladt vele, amiknek a nyomait a fórumokon megtaláljuk. Érdemes még figyelembe venni a CPU foglalat és lapkakészlet típusát, de ezek részletes ismertetése túlmutat ezen poszt keretein. Ha azt az ökölszabályt követjük, hogy olyan foglalattal és lapkakészletet választunk, amibe a hivatalos gyári mining alapok is tartoznak, akkor nagyon mellé nem lőhetünk. Jó ha van még integrált videókártyánk és HDMI kimenet, de ezek szinte mindegyiken vannak. (A miértet lásd a HDMI Dummy résznél)

Processzor

A jó hír, hogy ebből nem kell erős, nem kell „speciális”. Passzoljon az alaplapunkhoz, és keveset fogyasszon. Egy Dual Core Pentium kaliberű CPU már tökéletesen elég a feladatra.

Memória

Sok dolgunk itt sincs, belemenjen az alaplapba és kb. ennyi. 4 GB már tökéletes.

Meghajó

Itt két kitételnek kell megfelelni. SSD legyen és minimum 128GB nagyságú. HDD-t és az ennél kisebb méretet felejtsük el, mert vagy nem fogunk tudni vele bányászni, vagy visszafogja a kártyák teljesítményét. Az okok között szerepel, hogy a legtöbb miner nagymennyiségű adatot kezelne a meghajtón a virtuális memóriában, amihez egy hdd sebessége kevés (további részletek a későbbi posztokban).

Táp

A táp – akárcsak az alaplap – kiválasztása újra időigényesebb feladat. Elsőként tudnunk kell milyen kártyákat szeretnénk és hány darabot. A GPU-k fogyasztása elég extrém is lehet, márpedig a tápunknak meg kell tudnia hajtani az összeset. A terhelhetőség mellett a legfontosabb szempont a tápegység osztályzata/besorolása, hiszen napi 24 órában fog menni és nem mindegy, hogy egy 1500W-os riget csak 70%-os hatásfokkal tud meghajtani, vagy 95%-kal. Erre kitalált osztályok léteznek, amelyről itt egy összefoglaló táblázat:

Ökölszabályként itt is alkalmazhatjuk, hogy 80+Gold alatt ne nagyon keresgéljünk tápokat. Ha sok kártyás riget szeretnénk, lehet, hogy olcsóbban járunk két (vagy több) kisebb teljesítményű táppal, mint egy brutál erőssel.

Ugyancsak elsődleges szempont a tápok kiválasztásánál a rendelkezésre álló csatlakozók száma. A kártyák jó része (az erősebbek mind) külön áramot igényelnek, mert nem elég nekik, amit az alaplapból fel tudnak venni. Emellett eleve nem is férnek bele az alaplapba, hanem ún riser-ekben kell őket üzemeltetni, amelyeknek külön tápellátás szükséges. Kártyánként tehát két csatlakozóval kell számolnunk. Az egyik egy 6 de inkább 8 pines csatlakozó (a kártya tápellátásához kell), a másik pedig molex, vagy sata csatlakozó – függően a riser bemeneteitől.

Riser

A riser célja, hogy a videókártyáinkat úgy tudjuk üzemeltetni, hogy azokat ne kelljen belezsúfolni az alaplapba. Gyakorlatilag egy kábellel meghosszabbított külső PCIe foglalatról beszélünk.

Itthon alig kapni, Kínából ezerfélét lehet rendelni pár ezer forintért ótvar minőségben. Érdemes csomagokban beszerezni és utána a selejtes részeket egyesével cserélgetni.  Egy csomag 3 részből áll, egy adapterből amit az alaplapba dugunk, egy usb kábelből ami összeköti az adaptert és magát a risert, illetve magából a riserből.

Rengeteg fatja riser létezik, érdemes olyan venni, amint több fajta tápcsatlakozó van (sata + molex + 6pines), így könnyebben tudunk sakkozni a tápon lévő csatlakozóinkkal.

Videókártya

A videókártya kiválasztásához lehetetlenség általános tanácsot adni. Függ a pénztárca nagyságától, a bányászni kívánt coin-tól, a rendelkezésre álló helytől stb. Önmagában még az sem dönthető el egyértelműen, hogy az AMD a jobb, vagy az nVidia. Van olyan coin/algo amin az nVidia kártyák jobb teljesítményt nyújtanak, van olyan amin az AMD. Létezik olyan coin amit adott gyártó termékével nem is lehet bányászni. Az nVidia kártyákat nem igazán lehet finomhangolni (cserébe egyszerűbben üzemeltethetőek), ezzel szemben az AMD kártyákat majdnem a végtelenségig lehet állítgatni (kontra: napokig lehet vele szöszölni). Az alábbi 3 kép 3 különböző algon nyújtott teljesítményeket hasonlít össze a két gyártó palettájáról:

A kártya kiválasztásánál célszerű használni a WhatToMine oldalt, excelt felnyitni, számolgatni fogyasztás/termelt mennyiség/hardverár hányadost. Nem mindegy, hogy minden pénzünket 1db bivalyerős kártyára költjük, vagy ugyanannyiból veszünk 4 kisebbet, ami összességében bár több helyet foglal az alaplapunkban, többet eszik, de többet is termel, így több marad a zsebünkben.

Sokan szentségtörésnek tartják (bizonyos szituációkban valóban hülyeség is) de a kevert rendszerek sem elvetendő megoldások. 1 rig esetén kipróbálható az nVidia + AMD felállás, legrosszabb esetben 2 miner fog futni a gépen, az egyik az nVidia kártyá(ka)t hajtja meg a másik az AMD kártyá(ka)t. Akár külön algora is. A tapasztalatokból pedig el lehet dönteni, hogy melyikkel érdemesebb tovább foglalkozni.

Fontos, hogy a kártyákon lévő chipkészlet (pl.: RX570, 1080, stb.) nem garancia a fix termelési hozamra. Ahány gyártó és ahány termék, annyi egyedi teljesítményű kártya létezik. Hiába van ráírva egy kártyára hogy RX580, ha az egyik MSI, a másik ASUS, már simán lehet, hogy jelentős eltérés van a két kártya termelése között. Ugyanígy lehet nagyságrendnyi különbség akkor is ha mindkettő kártya 1060, mindkettő kártya ASUS, csak épp más termékpaletta. Minden esetben a konkrét típusnak nézzünk utána, és youtube videók esetén is olvassuk a kommenteket, hogy _pontosan_ milyen kártya érte el az adott eredményt ami a videón látszik!

Fogyasztásmérő

Igen, fogyasztásmérő. Alaptartozék, mert ennek segítségével tudjuk a működő riget úgy finomhangolni, hogy sokat termeljen, de keveset fogyasszon. Ha ez nincs, akkor lehet, hogy sokat termelünk, de ha közben leeszi a gatyánkat, akkor semmit sem értünk el. Elég a legalapabb modell, bírja azt a fogyasztást mérni, amit majd a rigünk megeszik és kb. ennyi az összes feltétel. 2-3 ezer forintért bárhol beszerezhető, de havi 5-10 ezer forintot is meg lehet vele spórolni rigenként.

HDMI Dummy

Akárcsak a riser, ez is javarészt Kínából beszerezhető 1-2 ezer forintos ketyere. Lényege, hogy monitort „szimulál” a HDMI bemenetbe dugva, így az oprendszer nem a bányászathoz használt kártyák közül választ megjelenítőt, hanem az integrált kártyánkat akarja használni. Ezzel nem vesztünk feleslegesen számítási kapacitást.

A fentieken kívül minden más opcionális. Persze, kell még egér, billentyűzet, 220-as kábel, monitor, de ezekből mind megteszi az otthoni maradék/régi/most használatos, hiszen nem kell, hogy folyamatosan a gépre legyenek kötve, úgyis távoli gépeléréssel fogjuk menedzselni a rig-et.  Minden alkatrész kiválasztásánál fontos, hogy minden esetben nézzünk utána a gyártó oldalán a hivatalos specifikációnak, mert a boltok nem mindig pontosak. Alaplap és videókártya tekintetében használjuk a google-t, olvassuk a fórumokat. Rengeteg hajtépéstől kímélhetjük meg magunkat. Amit tudunk 3 év garanciával vásároljunk, jól fog jönni, ha fejlesztés vagy felszámolás miatt el akarjuk adni idővel az alkatrészeket.

Szoftverek

Milyen oprendszer? Milyen kötelező beállítások? Milyen driverek? Milyen programok? A következő részből kiderül.

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal