Home Blog Bányász kisokos 3. rész – Szoftverek

Bányász kisokos 3. rész – Szoftverek

0
Bányász kisokos 3. rész – Szoftverek

A 2. részben a harverekről volt szó, most lássuk mi van, ha beszereztünk minden alkatrészt.

Először is össze kellene szerelni. Az egyetlen tudnivaló ezen a téren, hogy a videókártyákat még _ne_ szereljük be a gépbe, használjuk az integrált kártyát.  (Ha utóbbi nincs, akkor csak 1db kártyát rakjunk be)

BIOS

Első indítás után az alaplapi BIOS-t kell beállítani. Ahány alaplap annyi féle menü és opció, de amikre szükség lesz:

  •           Audio letiltás
  •           PCIe módok beállítása (Gen1, Gen2)
  •           Bányász mód bekapcsolása (ha van)
  •           4G feletti decoding mód engedélyezése (ha van)

Részletes és specifikus segítségért továbbra is a barátunkhoz fordulhatunk „alaplap típusa + mining bios settings” kulcsszavakkal.

OS telepítés

Az örök kérdésre, miszerint Linux vagy Windows jelenleg viszonylag egyértelmű a válasz: Windows. Nem azért mert jobb, hanem mert a programok és főleg miner-ek jelentős része nincs megírva Linuxra. Vannak esetek, amikor teljes értékűen használható a pingvin is, de általánosságban az ablakokkal nagyobb mozgásterünk van, ha coin-t vagy algo-t váltunk a későbbiekben. A következő kérdés, hogy Windows 7 vagy Windows 10? (A 8-at most inkább felejtsük el 🙂 ) Bár lehet használni a hetest is, mégis sokkal inkább a 10-es ajánlott. Igaz, hogy a konfigurálásban kicsit macerásabb, de cserébe jobban kezeli az újabb alaplapokat és a sok kártyás rendszereket.  Úgyhogy szedjük elő a Windows 10 torrentet telepítő cd-t és installáljunk egyet. Hogy melyiket? Lehetőleg 1709-es build utánit.

Maga a telepítés a szokásos. Kijelöljük a partíciót, telepítünk, megadjuk a beállításokat, és kész. Apróságok, amikre érdemes figyelni:

  •           Ha C és D meghajtót hozunk létre, a C legalább legyen 100 GB
  •           Minden adatgyűjtést, statisztikát stb. kapcsoljunk ki telepítéskor
  •           Nincs szükség Microsoft fiókra

Mivel célgépet hozunk létre, semmilyen plusz szolgáltatásra nincs szükségünk, bármit próbál a telepítő ránk erőszakolni, inkább ne kérjük. Ha kész a Windows, akkor álljunk neki gyomlálni. Ugyanis egy csomó olyan szolgáltatás fut, amire nem kell, és csak zavarni fogja a bányászatot. Ezek egy részét ezzel a tool-lal lehet lelőni, egy másik részét pedig manuálisan. Mielőtt az előző toolt futtatnánk, kezdjünk a legidegesítőbb tényezővel, az UAC-kal, ami mindig kiabál ha bármit is szeretnénk módosítani. Itt/így kapcsoljuk ki. Ezután mehet a tool (természetesen adminisztrátor módban), ami kiírt egy csomó mindent, mivel azonban a Microsoft folyamatosan fejleszt, vannak buildek amiknél már nem mindent sikerül neki. Ezeket csinálhatjuk kézzel:

Indítsuk a szolgáltatásokat (Windows+R -> services.msc) és teljes nyugalommal tiltsuk le az alábbi szolgáltatásokat:

Ezután ugyancsak Windows+R és gépeljük be: gpedit.msc. A felugró ablakban navigáljunk a Felügyeleti sablonok/Windows összetevők/Windows Update mappára és állítsuk be az alábbiakat:

Ha van kedvünk és időnk, akkor a programok és alkalmazások közül mindent uninstallálhatunk amit a rendszer enged, mert semmire sincs szükség, csak fogja a gépet minden felesleges program.

Ha ezekkel is megvagyunk, már csak 2 lépés van hátra, hogy a Windowsunk készen legyen. Energiagazdálkodás és virtuális memória növelés.

1. Az Vezérlőpult/Energiagazdálkodási lehetőségeknél válasszuk a teljesítménycentrikus módot, majd a séma személyre szabását. Az új ablakban A speciális sémabeállításokra lesz szükségünk, ahol tételesen végigmenve a listán, kinullázhatjuk az összes olyan értéket, aminél a Windows el akarna aludni. Mivel szeretnénk egy 0-24 órán keresztül működő gépet, semmi szükség arra, hogy időnként bealudjon a képernyő a merevlemez, vagy maga a gép.

2. A virtuális memóriát a Vezérlőpult/Rendszer alatt találjuk, itt válasszuk a bal oldal menüből a Speciális rendszerbeállítások pontot és adjunk meg legalább 32GB virtuális memóriát (8 kártya felett inkább 64GB javasolt) az alábbiak szerint:

Ezennel elkészült a bányagépünk operációs rendszere.

Driverek, patchek

2 féle kártyánk lehet. Vagy nVidia, vagy AMD. Ennek megfelelően lesz szükségünk a driverekre. Az nVidiával van a kevesebb „gond”, ott célszerű a legfrissebb drivert leszedni és telepíteni (Általános eljárás, hogy nagyon friss drivereket inkább nem töltünk le, mert lehet, hogy bugos. Célszerű csak akkor letölteni a legfrissebbet, ha már legalább 2 hete kiadták és azóta nincs hozzá javítás/hibajelzés).

Az AMD-nél már ennyire nem egyértelmű a helyzet. 2017-ben kiadtak egy speciális Blockchain drivert, ami nagyon sok addigi problémára megoldást nyújtott és kiemelten támogatta a bányászatra való használatát az AMD kártyáknak. Sokáig mindenki ezt telepítette, viszont időközben ezek a változások belekerület az alap driverbe is, így mostanra elmondható, hogy az esetek 90-95%-ban már jobban járunk a legújabb driverekkel. Léteznek azonban olyan coin-ok és olyan miner-ek, amelyek nem a legfrissebb driverrel működnek a legjobban, illetve kifejezetten ez a Blockchain verzió kell nekik. Erről mindig az adott coin-nál lehet infókat szerezni.

A driverek telepítésénél egy dologra kell figyelni, de arra nagyon. Nem szabad egyszerre beszerelni az összes kártyát a gépbe (ugye jelenleg még egy sincs benne) mert akkor abból több órás szenvedés lesz feleslegesen. Először belerakjuk az első kártyát, telepítjük a drivert, majd újraindítunk. Ha a gép felismerte és működik, akkor kikapcsoljuk, beszereljük a 2. kártyát, megvárjuk hogy azt is felismerje. (Értelemszerűen, ha az a másik drivert igénylő kártya, akkor azt a drivert is telepítjük) Ezután jön a harmadik, és így tovább. Minden egyes kártyát egyesével kell belerakni, ráindítani és felismertetni. Különben jó eséllyel káosz lesz, és a végén úgyis csak ez a procedúra fog segíteni.

Ha nVidia kártyáink vannak, akkor elkészültünk. AMD esetén még két programra lesz szükség: Erre és erre. Mindkét program a kártyák teljesítményét foga növelni, részletek a linkek mögött.

Programok

  •           DDU – driver uninstalláló
  •           MSI Afterburner – kártyatuningoló
  •           GPU-Z és HWInfo – hardver monitorozók/információk
  •           TeamViewer vagy AnyDesk – távoli elérést biztosító programok
  •           Tűzfal program

A DDU a bányász egyik legjobb barátja. A Windows is le tudja szedni a régi drivert, azonban fenn hagy egy csomó olyan bejegyzést, ami összezavarhatja az új meghajtóprogramot, ezáltal váratlan és őrjítő hibákat/leállásokat generálva. A DDU csökkentett módban újraindítja a Windowst és teljes nagytakarítást csinál a törölt driver után, így biztos lehetsz benne, hogy az újonnan telepített, tiszta rendszerre települ.

Az Afterburnerrel a kártyákat fogjuk tudni tuningolni, a hardverinfók probléma esetén vagy a tuningolásnál segíthetnek. A TeamViewer és az AnyDesk abban lesz segítségünkre, hogy bármikor rá tudjunk nézni a rig-re egy másik számítógépről/telefonról. Ha a rig stabilan fut, akkor nem kell hozzá monitor, billentyűzet vagy egér, elég, ha rajta van valamelyik program és máris egyszerűen menedzselhető. (Személy szerint én az AnyDesket ajánlom, mert a TeamViewer hajlamos arra, hogy az ingyenes fiókból önhatalmúlag üzletit csináljon, így kitiltva a rendszerből, míg elő nem fizetsz. Nem feltétlenül szimpatikus lépés.) A tűzfal pedig magától értődik, nem kötünk gépet internetre tűzfal nélkül.

Ha minden megvan, csináljunk egy rendszer-visszaállítási pontot. A gépünk innentől csak rosszabb állapotba kerül, ugyanis jön a tuningolás, avagy a hogyan NE csináljunk féltéglát a százezres kártyákból című játék. De előtte még ejtsünk pár szót a miner-ekről, pool-okról, tőzsdékről, wallet-ekről a 4. részben.

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal