Home Blog Ethereum Constantinople – a motorháztető alatt

Ethereum Constantinople – a motorháztető alatt

0
Ethereum Constantinople – a motorháztető alatt

Január közepén a 7,080,000 blokmagasságnál az ETH megkapja a Constantinople nevű frissítését.  Több frissítés is érkezik a “csomagban”, ezek az EIP (Ethereum Improvement Proposals) listáról származnak, ami nevéhez híven a projekt fejlesztési javaslatait tartalmazza.  Az update-re már igencsak szükség van, mert a legtöbb komolyan vehető versenytárs jobb teljesítménnyel bír, mint az ETH, tehát ideje a felzárkózásnak/előzésnek. Ennek érdekében a fejlesztések elsősorban az EVM-et (Ethereum Virtual Machine) érintik, ami az okosszerződések kódjának futtatásáért felel.

A kódba kerülő új fejlesztések:

EIP 145 – Bitenkénti eltolás alkalmazása az EVM-ben. Az EVM eddig nem tudta natívan az eltolást, mostantól azonban már igen, amitől várhatóan 10%-kal olcsóbb lesz az okoszszerződések futtatása.

EIP 1052 – Új változó hozzáadása. Sokszor szükség van arra, hogy bit szinten le legyen ellenőrizve egy okosszerződés. Eddig a teljes szerződést át kellett vizsgálni, ami főleg nagyobb adatmennyiség esetén sokáig tartott. A bevezetésre kerülő változó, az okosszerződés hash értékét letárolja alapból, így az ellenőrzés ennek segítségével elvégezhető, ami a futási időt rövidíti.

EIP 1014 – CREATE2 függvény bevezetése. A szerződés megalkotására új módszert vezetnek be, ahol a kapott címet a felek előre meghatározhatják. Az eredeti CREATE függvény új szerződést hoz létre azon a címen, ami az alkotó címének hash-e és az alkotó címével kapcsolatos aktuális azonosító. A CREATE2, bár funkcionálisan ugyanaz, de célzott címre hoz létre szerződést, amelyet a különböző felek előre meghatározhatnak. Ez nagyon hasonlít a Bitcoin Lightning hálózatához és nagymértékben javítja az Ethereum hálózat teljesítményét.

EIP 1234 – Nehézségi bomba (Difficulty Bomb) késleltetése és blokk jutalmazás (Block Reward ) korrekciója. Ez a legpopulárisabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó fejlesztési csomag. A két változtatás szorosan összefügg azzal, hogy az ETH POW-ról POS-ra vált, tehát nem öncélú fejlesztés, hanem tudatos lépegetés a “végső cél” érdekében. A blokkjutalom eddig 3 ETH volt blokkonként, ez mostantól 2 ETH lesz. Ezzel bármilyen furcsa is, pont hogy az ethereum értékét szeretnék megőrizni. Jelenleg napi 15-18000 ethereumot osztanak ki a bányászoknak, tehát egyre több a coin a piacon. Járulékos kár, hogy az árat a magas kínálat lefele tolja. Azzal, hogy mostantól kevesebb kerül majd a piacra, az ETH felértékelődik, így a csökkentés ellenére árfolyamnövelő hatású lehet, hiába lesznek bányászok akik kiállnak a platform mögül. (Az más kérdés, hogy ha túl lecsökkentenék, akkor nem érné meg bányászni, tehát leállna a teljes  rendszer.) A blokkjutalom csökkentésével tehát kicsit visszafogják a bányászrészleget, miközben megpróbálják értékesebbé tenni magát az ETH-t. Az ezzel összefüggő nehézségi bomba azért lett kitalálva, hogy megelőzzék az ETC-s jellegű hard fork-okat és mindenki továbbra is maradjon az ETH-nál. Elvégre a bányászok pénzt akarnak látni, így sokuknak nem lenne opció a POS, tehát valós a veszély egy újabb blokklánc kettéválásnak, kérdés ki maradna ezek után a POS láncon? Valszín senki. Na erre lett kitalálva a Difficulty Bomb. A módszer lényege, hogy idővel exponenciálisan elnehezíti a bányászatot egészen addig míg az egész rendszer le nem fagy, (Ethereum Ice Age) így használhatatlanná nem válik. Ezzel megakadályozák, hogy valaki a régi blokkláncon maradjon – hiszen az halott lesz idővel – illetve kicsit nyomás alá helyezik a fejlesztőket is, hogy mozogjanak az újítások implementálásával. A baj, csak az, hogy továbbra is nagyon lassan halad az átállás, és hiába van 2015 óta a kódban a Difficulty Bomb, és hiába kellett volna már azóta 5x lefagynia a teljes ETH hálózatnak, mégsem következett be. Ugyanis folyamatosan késleltetik, időt nyerve ezáltal maguknak a fejlesztésre. Ez történik most is az EIP 1234-gyel.

EIP 1283 – Gas költségek csökkentése. A fejlesztéssel csökkenni fognak az okosszerződéssel kapcsolatos adattárolási költségek, illetve a blokklánc memóriahasználati optimalizációt is kap.

Összességében tehát komoly változtatások lesznek a csomagban, aminek legkisebb része a blokkjutalom csökkentése, sokkal hangsúlyosabb teljesítménynövelés. Olyannyira nem kis léptékű a változtatás, hogy sokan ETH 2.0-ként tekintenek rá, ami mondjuk erős túlzás, de az hogy a teszt blokkláncon az őszi bevezetésekor összeomlott minden, sejteti, hogy nem csak toldozták-foldozták a rendszert.

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal