Kriptoval és kannabisszal lázadunk

Megosztom

Pénteken hunyt el Marty Balin, a Jefferson Airplane, a hippikorszak ikonikus zenekarának az alapítója. Dalaik a mozgalmak slágerei lettek, majd a Somebody to Love című számuk annak a Félelem és Reszketés Las Vegasban filmnek lett a főcímdala, ami a lázadó korszak végét jelezte. A hippik lassan szétszéledtek, beleolvadtak az annyit kritizált kapitalizmusba, zöld- és liberális pártok képviselői lettek, marketingesekké és corporate cápákká avanzsálódtak, feleségül vagy férjhez mentek, visszavonultak kertes házaikba. Ez a blogbejegyzés nem róluk szól, sokkal inkább rólunk, a “kriptósokról”, a mi generációnkról, az Y-generációról és annak egy szeletéről. Hogy lázadunk mi? Maradtak még a lázadásnak csatornái? A kripto lenne az egyik ilyen?

Épp reggel kaptam a Medium hírlevelét, benne a Bloomberg Businessweek cikkével: “A kripto és a kannabisz a tökéletes válság utáni buborék” címmel. A buborék részére nem is térnék ki, ugyanakkor az írás nagyon érdekes gondolatokat vet fel, ebből szemezgetek.

A kannabisz és a kripto közeli rokonok, szinte unokatestvérek. Állítja a cikk.

A Bitcoin és a kripto történetét jól ismerjük. A 2008-as válság újra megrengette a bankokba, a kormányokba, a pénzügyi intézményekbe és az elitbe vetett hitet. Megszületett az intézmények, az ügynökök, a közvetítők és a szabályozók nélküli értéktranszfer és értéktárolás elektronikus lehetősége.

A kannabisz témájában Peter Atwatert idézik. A társadalmi trendek és a piacok összefüggését vizsgáló kutató úgy gondolja, hogy szoros az összecsengés a kannabisz legalizációjának kívánalma és a válságos, elégedetlen közhangulattal súlytott időszakok között. Egyszerűbben: ha gáz van, hirtelen rengetegen szeretnék, hogy a fű legális legyen. Azok száma, akik szerint a kannabisznak legálisnak kéne lennie, megtöbbszöröződött a válság óta eltelt évtizedben.

A kannabisz és a kripto köré szerveződött biznisz is egy jól követhető buborékban csúcsosodott ki az elmúlt időszakban. Érdekes, hogy mindkét üzletág célközönsége fedi egymást: elégedetlen, lázadó hajlamú Y-generációsok, 18-tól 35-ig. A két közösség subredditjeinek látogatói között is nagy az átfedés. Náluk (vagy nálunk) a szabályozatlanság, a járatlan út, a biztonság hiánya nem visszatartó erő, épp ellenkezőleg: vonzó. Felmérések is megerősítik: a bitcoin több Y-generációst érdekel, mint a hagyományos befektetések, a kannabisz elfogadásáról nem is beszélve.

Akárcsak a kannabisz terén, a kriptoban is megvan, nem csak az érzet, de a konkrét bizonyíték is arra, hogy az egyén megverheti a piacon az intézményt, megverheti az öltönyösöket, az elitet. A 2008 utáni korszakban az üzleti életben a befektetési alapokba, az indexkövető alapokba tolt pénz volt a siker kulcsa. A legtöbben úgy gondolták, hogy véget ért az a korszak, amikor egy-egy specifikus részvény kiválasztásával megverhető a piac. A kannabisz erre cáfolt rá.

A kannabisz és a bitcoin közeli rokonok. Mindkettő rendszerellenes: az egyik a Big Tech és a pénzügyi rendszer kihívója, a másik az ellenkultúra régi szimbóluma, aminek horizontjai most tágulnak csak ki igazán egy alulról jövő mozgalomból. A mögöttes gondolkodásmód is hasonló: visszavágnak a korrupt bankoknak és a korrupt a gyógyszeriparnak, visszavágnak a hatalmaskodó államnak és a beszűkült törvényhozásnak, egy bizonyos értelemben felszabadítják (az egyik pénzügyileg, a másik mentálisan) a társadalmat. Mindkét terület óriási haszonnal, óriási potenciállal, egy új világ és egy új paradigma születésével kecsegtet.

Mivel még mindig elképzelhető, hogy megmarad buboréknak mind a kripto, mind a kannabisz, a Wall Street ebben a játszmában simán vesztes lehet. Előfordulhat, hogy most az elit, a Wall Street, a nagybefektetők érkeztek későn és ők válnak bagholderré. A Big Short-nak van egy híres jelenete, amiben egy egyszerű sztriptíztáncosnő az ingatspekulációjáról mesél a befektető kliensének. Ekkor tudatosul a szereplőben és a nézőben, hogy az ingatlanlufi ki fog durranni. Sok év múlva egy Bitcoin filmben akár meg is fordulhatna a jelenet: ha a sztriptíztáncosnőnek már egy öltönyös befektető mesélne a kriptóról, az annak a jele lenne, hogy a hölgynek ideje kiszállnia.

A kripto és a kannabisz tökéletes piaca a  gazdasági válság utáni kornak -állítja a Bloomberg és részben egyet kell, hogy értsek vele. Ez egy lázadás. Mi így váltjuk meg a világot, másképp mint a hippik. Az, hogy ez hová torkollik majd, hogy múlik el(ha egyáltalán elmúlik) még egyelőre nyitva áll.

(Bloomberg nyomán)

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel