Pénz kéne idegenben

Megosztom

Ez egy gondolat kísérleti felvetés.

Sokat gondolkodtam milyen esetben jöhet jól egy átlag polgár számára a kriptopénz. Csak egy konkrét eset jutott az eszembe.

Minden személyes cuccod elveszett/ellopták külföldön és nagyon gyorsan kell kb 100 dollárnyi készpénz.

Ennek a kísérletnek több változata van és a különböző formában lehet megoldani.

Leírás:

Állsz egy külföldi város közepén, nincs nálad semmi (a ruhádon kívül). Egy helyi segítő felajánlja neked, hogy 100$-ért elvisz egy olyan helyre, ahol segítenek rajtad. (Kapsz enni- inni, alhatsz, elintézik az új útleveledet, megkapod a gyógyszeredet.)  

Nincs nálad készpénz. Nincs mobilod, nem tudsz senkit felhívni és nem tudsz SMS-ezni. Nincs útleveled, nem tudod azonosítani magadat. Nincs nálad a bankkártyád. Ezek mind elveszett, ellopták, otthon van. Az helybéliekkel tudsz kommunikálni, segítőkészek, de csak kölcsönadnak, így nem tudod összekoldulni a 100$-t. 

Amit felhasználhatsz:

 • Rendelkezhetsz kripóval. (hot wallet vagy otthoni cold wallet )
 • A városban van kétirányú kriptó ATM. (Tudom, ez leszűkíti a városok számát.)
 • Hozzá tudsz jutni ingyen internethez. Ez több féle lehet. pl. Egy egyszerű internet kioszk egy egyetemi hall-ban, egy full extrás gép egy internetkávézóban vagy egy köcsönkapott tablet wifivel. 
 • Otthon rendelkezel háttérrel.  (Szerető párod – akiben megbízol – otthon várja a jelentkezésedet telefonon v. interneten.)
 • Fejből tudod az összes internetes accountod usernevét és jelszavát még bankokét is.
 • Fejből tudhatod egy hitelkártyád számát és minden, ami online vásárláshoz kell. (Ha el nem lopták és nem kellett letiltanod.)

További megkötések:

 • Kiesik a Western Union pénzküldés, mert nincsenek személyi okmányaid.
 • Hagyományosan telefonálni csak R beszélgetéssel tudsz a otthoniakkal.
 • Ha a történet szerint a dolgaidat ellopták v. megsemmisült és nem otthon maradt, akkor az otthoniak értelemszerűen nem tudják felhasználni.
 • Internet hozzáférés lehet: egyszerű webbrowser,  desktop gép/mobil/tablet wifivel és kamerával és/vagy mikrofonnal, desktop gép/mobil/tablet program telepítési lehetőséggel.
 • Vedd figyelembe, hogy az online tárcák két utas authentikációt használnak és nincs nálad mobil.

Megoldás:

Az egyszerű elméleti megoldás az lenne hogy: Elindítasz egy BTC ATM kivétet tranzakciót 100$-ról. A kiadott szelvény információját elküldöd haza, otthon kiegyenlítik, te bemutatod az ATMnek a szelvényt és máris felveheted a pénzt.

Ez az elmélet, viszont mint a Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül könyvében áll az újságíró által leírt egyszerű elmélet később hatalmas kalanddá duzzadt.  

A megoldás értékelésénél elsősorban az idő számít. Másodsorban a lehető legkevesebb külső erőforrás bevonása. És csak harmadlagos szempont a költség minimalizálás és a biztonság.

Szóval ki milyen megkötések mellett tudna pénzhez jutni?

 

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel