Exodus Wallet
Összpontszám: 8.3 / 10

Exodus Wallet letöltése egyszerűen a gombra kattintva: Letöltés
Szerkesztőség értékelése
8.3 / 10
Felhasználók értékelése
8.5 / 10 (5 szavazat)

A kriptó eszközök védelmére mára egy külön iparág épült. Bár a piacon megtalálhatóak az egyszerűbb, böngészőkön alapuló ingyenes szolgáltatások is, hatalmas a kereslet a komolyabb védelmet biztosító hardware eszközökre.

A napokban hozták nyilvánosságra, hogy a Ledger – az egyik legismertebb hardware wallet gyártó – 75 millió dollárnyi friss befektetői tőkével vág neki az idei évnek, miután több mint egymillió Ledger Walletet értékesített 2017-ben. Ennek ellenére termékeik most is hiánycikknek számítanak. Egy Ledger Nano S-re ma leadott rendelést csak 2 hónapos határidővel vállal a cég.

Valószinűleg az sem árthatott az üzletnek, hogy ugyancsak a napokban történt meg a kriptó történelem eddigi legnagyobb rablása. A japán Coincheck-ről több mint 500 millió dollár értékű NEM/XEM coint loptak el alig 1 hónappal azután, hogy a dél-koreai Youbitet is feltörték (8 hónapon belül immár másodszor). Innen a tőzsdén tárolt pénzek 17%-val távoztak hackerek.

Az ehhez hasonló események újra és újra emlékeztetnek bennünket: a kriptó pénz azé, aki a privát kulcs felett rendelkezik. És hogy mit tehet az, aki a Ledger által nyújtott védelem mellett nem szeretne lemondani a tőzsdék kínálta rugalmasságról? Például tehet egy próbát az Exodussal, mely a két világ legjavát igyekszik egyesíteni.

Az Exodus egy desktop hot wallet, mely jelenleg 29 féle kriptó pénzt támogat, de az ütemterv szerint hamarosan olyan népszerű coinnokkal bővülhet ez a lista mint a Neo, a Qtum, a Monero vagy a Ripple.

A bejelentkezéskor egy rendkívül letisztult és egyszerű kezelőfelület fogad minket. Az ember még nem is használta mégis az az érzése mintha hazajött volna, pontosan tudjuk mi hol található. A fejlesztők nem is titkolják, hogy termékükkel a hétköznapi embereket célozták meg.

A desktop walletek sokak számára legnagyobb átka, hogy használatuk előtt le kell tölteni és szinkronizálni kell az egész blokkláncot és bár tényleg romantikus a gondolat, hogy saját gépünkkel mi is “részt veszünk a forradalomban”, az egyszeri ember tényleg csak tárolni és kezelni szeretné a megtakarításait, nem pedig napokig azt lesni ahogy hashel a gép. Az Exodus ebből a szempontból jó választás lehet, ugyanis a telepítést követően azonnal használhatjuk a támogatott walleteket. A blokklánccal való kapcsolat egy központi szerveren keresztül történik így annak letöltésére nincs szükség. Hogy ez azt jelenti-e hogy teljes egészében az Exodus szervereire vagyunk-e utalva? Természetesen nem, hiszen bármikor használhatjuk a privát kulcsainkat amelyeket beimportálva más felületeken is hozzáférhetünk javainkhoz.

A privát kulcsokhoz való hozzáférés egyébként kicsit trükkös: az alap esetben nem látható, de CTRL+SHIFT+D kombinációkkal előcsalogatható fejlesztői menüben találhatjuk meg őket.

A wallet a blokkláncok letöltésének mellőzése mellett egyéb hasznos funkciókkal is rendelkezik. Ha nem szeretnénk sok tizedesjegyű, töredék kriptó pénzekkel számolni, a beállításokban szinte az összes ismert pénznem közül kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt (például a Forintot) és abban is megadhatjuk az átutalni kívánt összeget.

A dolog szépséghibája a transfer fee, ami magasabb mint az aktuálisan éppen elérhető legalacsonyabb tranzakciós díj és ezen változtatni sem tudunk.

A fejlesztők szerint könnyen előfordulhatna, hogy egy kevésbé hozzáértő tárcatulajdonos túlságosan alacsony transzferköltséget állítana be magának. Emiatt az általa kezdeményezett tranzakciót a rendszer hátrébb sorolná és akár napokig is eltartana mire az megérkezne a címzetthez, ami sok kellemetlenséggel és idegeskedéssel járna.

A magasabb fee tehát a fejlesztők által megcélzott hétköznapi felhasználók érdekében van így kalibrálva, ami egyrészt érthető, de ha már létezik a fentebb említett titkos fejlesztői menü, akár ennek beállításához is készíthettek volna egy menüpontot.

Az Exodus talán legérdekesebb része a tárcába integrált ShapeShift valutaváltó. A legördülő menükből kiválasztva a wallet által támogatott bármilyen kriptó párral kereskedhetünk. OmiseGO-t váltanánk Civic-re? Nem gond. Csak adjuk meg mennyit szeretnénk átváltani és már kész is vagyunk.

Túl szép hogy igaz legyen? Igen. A váltásért levont fee ugyanis kissé borsos. Ahogy a képen is látható egy “alap” BTC-ETH tranzakcióért például 1.79%-ot számolt fel, ami a nagyobb tőzsdék 0.25-0.5%-os jutalékának a többszöröse. Az extra fee-ért cserébe egyrészt biztonságot kapunk, hiszen az itt váltott valuták egy pillanatra sem hagyják el a tárcánkat. Az a plusz egy százalék pedig semmi ahhoz képest, mint ha egy tőzsdén ragadna a pénzünk amikor beüt a krach. Másrészt ez a váltó az Exodus üzleti modelljének az alapja. A fejlesztést az innen származó bevételeikből finanszírozzák.

Az Exodus rendkívűl felhasználóbarát. Végig fogja a kezünket, hibázni benne gyakorlatilag lehetetlen. A fejlesztők folyamatosan dolgoznak rajta, szinte hetente jönnek a kisebb-nagyobb frissítések és a honlapon található ütemterv szerint várható, hogy 2FA azonosító rendszerrel is  bővitik a programot.

Értékelés
  • 7/10
    Biztonság - 7/10
  • 10/10
    Kezelőfelület - 10/10
  • 8/10
    Ajánlott - 8/10
8.3/10

Vélemény

Sokak szerint az Exodus jelenleg elérhető legjobb multi-currency desktop wallet, mely a tárcákkal ismerkedőnek remek kezdés lehet, ugyanakkor ha nem bízunk saját gépünk biztonságában, érdemes más megoldás után néznünk.

Sending
User Review
8.5/10 (5 szavazat)
Exodus Wallet letöltése egyszerűen a gombra kattintva: Letöltés
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel