Öt jóslat a Bitcoinról és a piacról

spot_img

Komoly változások történtek a piacon. Habár semmi garancia nincsen rá, hogy ez már így marad, de a jelek azt mutatják, hogy véget ért a hosszú, zord, rideg tél. Ennek fényében pillantsunk egy picit a jövőbe, és vegyük sorra, mi várható a következő években. Nem csak árfolyam spekuláció!

Kapitalizáció

Egy biztos, a teljes kapitalizáció nőni fog, méghozzá jelentősen. A tavalyi rali ugyan nem volt tartós, arra mégis jó volt, hogy új tömegek figyelmét irányítsa rá arra, hogy gazdasági forradalom érlelődik a világban. Ezek az emberek vagy nyertek, vagy vesztettek, de semmiképp sem lesznek már újra laikusok. A technológia maga pedig továbbra is korszakalkotó, továbbra is ott van benne a potenciál, hogy leváltsa a centralizált pénzt, és éppen ezért továbbra is növekedni fog. Túl nagy előnyt biztosít az egyén számára ahhoz, hogy egy tőzsdekrach végleg kiüsse a nyeregből.

kriptoakademia.com/kriptopenzek/bitcoin

A legvisszafogottabb becslések is 1 milliárd dollárra teszik a teljes piaci kapitalizációt idén év végére, a Bitcoint pedig 50.000 dollárra becsülik december magasságára. Az a helyzet, hogy ezeket akár üres szavaknak is tekinthetnénk, hisz decemberben már most áprilisra is jósoltak egyesek 50 ezret, ugyanakkor ha nem heti, vagy havi gyertyákkal tekintjük meg a BTC árfolyamát, hanem egészen a 2009-es indulástól, úgy láthatjuk, hogy a folyamatos, intenzív növekedés tíz éve töretlen. És mivel nem egy olyan termékről beszélünk, aminek a potenciális ügyfeleinek száma korlátozott (hisz pénzre mindeninek szüksége van), így a globális növekedés határa is a csillagos ég. De legalábbis a mostani market cap több-tízszerese.

Tisztulás

A másik régóta várt és feltételezhető változás a piacon, hogy a hozzáadott értékkel nem bíró érmék és tokenek el fognak tűnni a piacról. Mindannyian tudjuk, hogy nem csupán a futottak még kategóriában találhatóak hasztalan kriptók, de meglepően nagy piaci kapitalizációval is a piacon van pár coin, indokolatlanul. Ugyan arról megoszlanak a vélemények, hogy melyek lesznek a nagy kiesők, de ezt úgyse nekünk kell eldöntenünk, a piac kérlelhetetlen, ezerfejű Cézárként ki fogja végezni azokat a brandeket, amiknek nincsen válaszuk a nagy három szavas kérdésre: MIT OLD MEG?

Váltás az Ethereumról

Az Ethereum egy mini forradalmat bonyolított le annak idején a kriptopiacon belül az okos szerződésekkel és a könnyű tokenkibocsájtási lehetőségekkel, viszont a fee-k, költségek nagyon magasak. Az eltelt idő alatt pedig számtalan platform született már, ami hasonló lehetőségeket kínál, de gyorsabban, olcsóbban, akár még több funkcióval. Feltételezhető trónkövetelők a Stellar és a NEO, de ez persze nem szentírás. Az viszont tény, hogy ahogy a Bitcoin is, úgy az Ethereum is fokozatosan már inkább a hírneve okán, tehetetlenségi erő által fog uralkodni, nem pedig azért, mert a legfejlettebb. Ez pedig idővel pozícióvesztést fog eredményezni.

Decentralizált tőzsdék

A Waves platform

DEX, avagy Decentralized Exchange. Ez az új buzzword, tanuljuk meg. Viszonylag új innováció a decentralizált tőzsde, és a jelenlegi szereplők még bőven nem vették át a vezető, klasszikus rendszerű tőzsdék helyét. De ez a jövőben mindenképpen változni fog. Biztonságosabb, megbízhatóbb, átláthatóbb, csalásoktól jobban védett. Számtalan előnye van, hátránya legfőképpen az, hogy az új érmék implementálása lassabb és összetettebb folyamat, mint egy centralizált, web alapú rendszerbe. A legfőbb hiányossága is ez jelenleg a mostani DEX-eknek: viszonylag kevés kereskedhető párt tudnak felmutatni még egy Bittrexhez vagy Coinexchange-hez képest.

Fokozódó hidegháború

Sok ország lépett már a XXI. század útjára (a teljesség igénye nélkül: Málta, Svájc, Belorusszia, Japán), de várhatóan még többen fognak ellenállni. Sokszor szoktuk hallani, hogy “majd a kormányok és bankok is bevásárolják magukat a kriptókba és minden megy tovább”, de ez teljesen téves gondolat. Ugyanis a jelenleg regnáló pénzügyi hatalmak nem csupán a pénzüket veszítik el. Egyáltalán nem erről van szó. Ami itt kockán forog, az maga a pénzkibocsájtás és adóztatás monopóliuma. És ezt nem lehet hangsúlyozni eléggé.

Valójában ez az, ami miatt a Bitcoin igazán forradalmi, és ez az, ami miatt annyira ütik már tíz éve mindenütt. Próbált volna meg valaki saját márkás fizetőeszközt papíralapon kiadni széles körben, hirdetve azt bármelyik nyugati országban pár évvel ezelőtt. Adócsalás, ilyen-olyan engedélyek hiánya, csalás, megtévesztés, és még ki tudja hányrendbéli gazdasági bűncselekmények miatt azonnal eltüntették volna 30 évre. Még az a néhány működő példa is (mint például a sopron környéki Kékfrank) csak korlátozott körülmények között, “pénzhelyettesítő eszköz”-ként létezhet, és olyan észbontóan szigorú feltételekkel, mint pl. hogy a mögötte álló civil szervezetnek folyamatosan rendelkeznie kell a kibocsájtott címletek forint ellenértékvel 1:1 arányban.

A blokklánc alapú virtuális pénzeknél kizárólag azért nem drákói a szigor, mert egyszerűen lehetetlen volna végrehajtani a betiltást. Az internet egy olyan világ, amit minden törekvésük ellenére a kormányok nem tudnak teljes mértékben kontrollálni. és ez már így is marad.

De persze ezt nem fogják szó nélkül tűrni, úgyhogy készüljünk fel még számtalan korlátozásra, őrült adótervezetre, FUD-ra, tiltásra, különféle agressziókra. A hatalmat ritkán szokták a birtoklói önként átadni…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img