Bitcoin( BTC ) $66,964.52

Vásárlására a következő tőzsdét ajánljuk: Coinbase Vásárolok
Piaci részesedés $1,319,180,571,929
Napi forgalom $4,010,292,070
Forgalomban lévő mennyiség 19,699,693
Algoritmus SHA256
Konszenzus PoW
Összes kibocsátható coin száma 21,000,000
Árfolyam

Árfolyam

Mi a Bitcoin?

A Bitcoint a 2008-as válság hívta életre, minek során a Wall Street-i bankok tudatosan félrevezették ügyfeleiket és a felügyelő hatóságokat. Létrehozói egy olyan rendszert akartak megalkotni, mely átlátható, megbízható, nem függ semmilyen köztes vagy harmadik féltől és mentes a magas járulékos költségektől. Az eredmény egy decentralizált rendszer lett, melyben egyedül a felhasználóknak van beleszólása, hogy mihez kezdjenek javaikkal.

A Bitcoin rövid idő hatalmas sikereket ért el. Legyen szó egy amerikai ékszerüzlet-hálózatról, vagy egy lengyel magánkórházról, egyre több helyen fogadják el, mint fizetőeszközt, miközben a mögötte álló blokklánc technológiával már olyan cégek kisérleteznek, mint a Dell, a Microsoft, a Bmw és a Paypal.

Mindennek ellenére sok problémával is rendelkezik. A kezdők számára bonyolultnak tűnő használat, az extrém árfolyamingadozás és időnként a hálózat túlterheltségéből fakadó hosszú tranzakciós idők még mind megoldásra várnak. A világ elmaradott részein azonban, egyre fontosabb szerepet tölt be, mint értéktároló és fizetőeszköz, valamint segítségével olyan helyekre is képesek lehetünk pénzt eljuttatni, ahol a bankok ezt már évtizedek óta képtelenek megoldani.

Bitcoin mint fizetőeszköz

A Bitcoin alapvetően egy digitális pénz. Ahogy korábban készpénzzel, csekkel vagy banki átutalással fizettünk, most már lehetőségünk van arra, hogy ezzel egyenlítsük ki egy számlát. A Bitcoin rendszerében a felhasználókat egy betűkből és számokból álló kód jelképezi. Vagyis a hálózatban nem nevekkel, hanem ilyen kódsorokkal azonosítják egymást a felhasználók. A számlák egyenlegét és a tranzakciók adatait egy nyilvános adatbázisban tárolja a rendszer, melyhez bárki hozzáférhet.

A hálózat működtetését világszerte magán emberek számítógépei látják el, bár ezt ma már egyre többen végzik üzletszerűen. A hálózat üzemeltetését ( a tranzakciók ellenörzését és végrehajtását és a hálózat biztonságának felügyelését) nevezik bányászatnak.

A Bitcoin legfontosabb tulajdonságai:

  • Visszafordíthatatlan tranzakciók: Miután a hálózat megerősített egy utalást, azt nem lehet visszavonni. És a nem lehet, tényleg azt jelenti, hogy NEM lehet. Nincsen bank akit felhívhatnánk, nincsen olyan bányász, vagy programozó, de még az egyesült Államok elnöke sem tehet semmit ez ellen. Ha pénzt küldtünk, az el lett küldve. Ha rossz címre utaltunk, esetleg csalás áldozatai lettünk senki sem segíthet. A felelősség kizárólag minket terhel.
  • Pszeudonim (anonim, de nem titkos): Mivel mindenkit egy kódsor jelképez a hálózaton, személyekhez nem köthetők a tranzakciók, mégis bárki által ellenőrizhető, hogy adott számlák között történt-e pénzmozgás, illetve hogy valaki valóban rendelkezik-e azzal a pénzmennyiséggel, amit állít magáról.
  • Gyors és bárhol elérhető: A Bitcoin hálózata alapvetően néhány perc alatt képes végrehajtani egy tranzakciót. Sajnos a hálózat túlterhelése miatt ez időnként sokkal lassabban megy végbe, de a közeljövőben várhatóan sikerül megoldani ezt a problémát. A tranzakciók végrehajtása nem függ az időponttól, sem attól hogy hol tartózkodunk, vagy hová küldjük a pénzt. Ha hétfő délelőtt pénzt küldünk a szomszédba, azt ugyanolyan feltételekkel hajtja végre a rendszer mintha szombat éjjel az afrikai dzsungelekben kalandozó rokonunkat támogatnánk.
  • Biztonságos: A Bitcoin használatához minden számlatulajdonos kap egy úgynevezett privát kulcsot. Csak a privát kulcs ismeretében lehetséges egy adott számláról tranzakciót indítani, annak létrehozása pedig egy olyan kriptografikus módszerrel történik amit lehetetlen feltörni. Amíg ezt a privát kulcsot nem adjuk meg másnak, senki sem férhet hozzá a pénzünkhöz.
  • Független: Használata esetén arra költjük amire akarjuk. Nincsen bank, vagy állami szerv ami megszabhatná vagy visszautasíthatná a tranzakciót.

 

Linkek

Vásárlására a következő tőzsdét ajánljuk: Coinbase Vásárolok