A tőzsde érzelmi aspektusai I.

spot_img

Az alábbi írás korábban a Kriptosuli részlegünkben volt elérhető, azonban mivel azt teljesen átalakítottuk, és tematikus tanfolyammá vált, ezért a régebbi oktatójellegű cikkeket újraközüljük.

 

Szeretnék megosztani néhány gondolatot a tőzsdéről. Alapvetően kétféle metódust különítenek el: Fundamentális elemzés, illetve technikai elemzés.

A fundamentális elemzés a reáltényezőkre koncentrál, úgymint az adott cég termékének minősége, a csapat, ami a projekt mögött áll, a kapcsolatok, amikkel a cég bír, a különféle hírek várható hatásai, etc.

A technikai elemzés mindig a grafikonokra, avagy chartokra fókuszál. Van jó pár számítási módszer, amik elsősorban megfigyeléseken alapulnak, és garanciát soha nem jelentnek, ugyanakkor általánosságban mégis működnek. Ezek a számítási módszerek – indikátorok – arról szólnak, hogy ha egy-egy bizonyos mintázat kirajzolódik az adott részvény grafikonján, akkor eladási, illetve vásárlási szignálokat adnak. A híres Darvas-box, – ami talán a legalapvetőbb indikátor a szakmában – is ilyen módon működik. Előfeltételek teljesítése esetén vásárlásra tesz javaslatot. Vagy akár shortolásra.

Külön érdekesség, hogy mivel ezen technikák végrehajtásához maximális fegyelmezettség szükséges, és pontosan ott kell belépni, és ott kell kiszállni, ahol eltervezted, – továbbá az emberek nem mindig fogják észrevenni a tökéletes alkalmat – ezért napjaink tőzsdéit elkezdték eluralni a robot kereskedők, azaz kereskedő programok. Akik soha nem térnek el a tervtől, soha nem uralkodik el rajuk a tőzsdepánik, vagy a kapzsiság, és minden indikátort fejben tartanak. Az indikátorokra még visszatérünk.

Na most, ha rajtam múlna, én mindenképp teremtenék ezek mellé egy harmadik kategóriát, az emocionális elemzést. A minap jöttem rá, hogy én szinte kizárólag ezeket a tényezőket figyelem mindig. Mert valójában soha nem az a kérdés, hogy mennyire professzionális egy adott termék és cég, hanem csak, hogy mennyire tűnik annak. Sose az a kérdés, hogy felmehet-e egy adott érme egy dollárra, hanem, hogy könnyen hihető, könnyen elképzelhető-e (szó szerint), hogy felmenjen.

Gyakorlati tippek

Ha száz kriptókkal foglalkozó ismerősödet megkérdezed, hogy szerinte lesz-e újra 20.000 dollár a BTC, és mind azt mondják, hogy persze!, akkor jó eséllyel lesz is, mert a piacnak ez a hangulata, és tulajdonképpen a monitoraik előtt görnyedve mind ezt várják.

Vagy nézzük a januári pánikot. Sok rossz hír jött egyszerre, de egyik se volt valójában végzetes. Ami azzá tette a helyzetet, az az volt, hogy 2017 során többmillió zöldfülű érkezett a fedélzetre, és ők bizony még soha nem láttak 30%-os esést élőben. Sőt. Hozzá voltak szokva ahhoz, hogy csak zöldszínű gyertyákat látnak. Ezen két faktor – a fundamentális és az emocionális – szerencsétlen együttállására volt szükség ahhoz, hogy a katasztrófa bekövetkezzen. De erre is fel lehet előre készülni, hogyha az emberi tényezőt, mint egy harmadik műfajt, külön is számontartunk és elemzünk.

Ma még egy példát mondanék, alátámasztva a teóriám, a következő részben viszont sokkal részletesebben és átfogóbban mutatom be ennek az elemzési módszernek a technikáját.

Mikor új prédára lesve lapozgatjuk a Coinmarketcap-et, érdemes az érmek mögött álló közösséget tanulmányozni komoly befektetés előtt. De ne azt nézd meg, hány twitter követőjük van, vagy hány fős a facebook csoport. Azt nézd meg, milyen szinten fanatisták ezek a követők. Hogy reagáltak a legutóbbi dip-re? Mik voltak a megnyilvánulások? Volt panic-sell? Felkészült emberek technikai alapú diskurzusa zajlik, vagy csak a moonlambózás megy?

Ha ilyen képeket látsz, menekülj!

 

Minél elkötelezettebbek az emberek, minél elszántabbak, és minél erősebben hisznek a projektben, annál biztosabb helyen van a pénzed. És a létszám itt tényleg másodlagos. Az IOTA facebook csoportjába 3.000-es taglétszám körül kerültem be, és most 50.000-en vannak bent. A fegyelem, az attitűd nem változott semmit. A spekulációs posztokat azonnal törlik, a technikai gondokkal küzdők azonnal segítséget kapnak, sőt! Amikor pár hónapja zajlott a lopott kulcsokkal történő walletkifosztás, a közösség erejével számtalan tranzakciót vissza tudtak fordítani, és az adott tag pénzét megmenteni. Nem hiszem, hogy ez túl gyakori.

Egy szó, mint száz, a stabil, erős közösség egy sziklafalat jelent, ami tőzsdekrach esetén is összezár, és nem kezd pánikba. Azaz ez nem garancia a busás profitra, viszont nagyon jól véd a teljes összeomlástól. Jól megfigyelhető is volt a zuhanások idején, hogy az erős közösséggel bíró érmék lassabban estek, és bizony kevésbbé mélyre.

A következő részben további érzelmi alapú „indikátorokat” mutatok be.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img