Home Blog Mi az a Proof-of-Stake?

Mi az a Proof-of-Stake?

0
Mi az a Proof-of-Stake?

A Proof of Stake (POS) a Proof of Work (POW) alternatívájaként jött létre, hogy kezelje az utóbbiban rejlő problémákat. Amikor egy tranzakciót elindítanak egy POW modellel dolgozó blokkláncon, a tranzakciós adatok egy 1 megabyte maximális kapacitású blokkba vannak illesztve, ami duplikálódik több számítógépen (csomóponton) a hálózaton.

A csomópontok a blokklánc rendszerek lényegét adó úgynevezett elosztott hálózat tagjai. A világon bárhol, bárki, bármiféle engedély vagy jelentkezési folyamat nélkül egy elosztott hálózat szolgálatába állíthat egy számítógépet, innentől kezdve nevezzük csomópontnak.

A csomópontok a blokklánc rendszer adminisztratív (ellenőrző) szervei, melyek ellenőrzik az egyes blokkokba foglalt tranzakciók legitimitását. A hitelesítési lépés elvégzéséhez a csomópontoknak (a bányászoknak) ki kell dolgozniuk egy számítási feladatot, erre a biztonság és a tranzakciók hitelességének ellenőrzése miatt van szükség.

Az első bányász, aki egy blokk tranzakciós problémáját dekódolja, jutalmat érdemel. Miután egy tranzakció blokkját ellenőrizték, az hozzáadódik a blokklánchoz, egy nyilvános, átlátható könyvelési rendszerhez, ezért nevezzük elosztott főkönyvnek is a blokklánc rendszert. Elosztott, mert minden egyes csomópont megkap egy másolatot a tranzakciókat felsoroló listáról.

A Proof-of-Work alapú bányászat nagy számítási teljesítményt igényel a különböző kriptográfiai számítások futtatására. A számítási teljesítmény nagy mennyiségű elektromos energiát igényel a munka ellátásához. Erre az égető problémára ad megoldást a Proof-of-Stake konszenzus.

Ezt a problémát úgy kezeli a POS, hogy bányászati képességet rendel a bányász által tartott érmékhez. Ez annyit takar egyszerűbben megfogalmazva, hogy minél magasabb coin mennyiséggel rendelkezik a bányász egy adott coinból (annak megfelelő hivatalos wallet-jében), annál nagyobb eséllyel old meg egy blokkot melyért cserébe jutalmat zsebelhet be.

Ezt a procedúrát el lehet kezdeni kis coin mennyiséggel is, hiszen összeadódnak a coinok és kamatos kamat módjára növeljük a úgynevezett „staking weight”-ünket. A staking weight-ünk azt fejezi ki, hogy mennyi “számítási kapacitással” rendelkezünk, minél több coint- tartunk a tárcánkban, annál több számítási kapacitást tulajdonít nekünk a rendszer.

A coinok túlnyomó része PoW rendszert használ mely potenciális támadásokhoz vezethet. Van egy kifejezés: „A Tragedy of Commons”, mely egy olyan jövőbeli időpontra hivatkozik, amikor kevesebb bányász lesz elérhető, mivel a bányászatból csak keveset vagy semmiféle blokk jutalmat nem szerezhetnek a bányászok.

Az egyetlen díj, amelyet keresni fognak, olyan tranzakciós díjakból származhatnak, amelyek az idő múlásával csökkennek. A szükségesnél kevesebb bányász esetén a hálózat sebezhetőbbé válik egy 51% -os támadással szemben. Az 51%-os támadás az, amikor egy bányász vagy bányász pool ellenőrzi a hálózat számítási teljesítményének 51%-át, így csaló tranzakciókat hozhat létre magának.

Értsd: érvénytelenítheti a hálózatban mások tranzakcióit ezzel jóval több blokkjutalmat bezsebelve magának.

A POS implementációval a támadónak 51%-ot kell szereznie az adott coin supply-jából amit valljunk be, hogy nehéz lenne anyagilag finanszírozni. Ellenben ha ez mégis sikerül a támadónak, akkor annak nem lenne érdeke támadást indítania, hiszen az adott blokkláncon többségi részesedése van. Ha kitudódna, hogy ez a helyzet áll fenn, akkor a többi bányász elpártolna az adott coin bányászásától, eladnák a részesedésüket, ezzel csökkentve a coinok árát a piacon.

Ha az adott coinnak csökkenne az ára a piacon akkor a „támadó” tartalékai értéke is csökkenne FIAT pénzben avagy bitcoinban mérve.

Konklúzió

Legegyszerűbben megfogalmazva a POS alapú coinok is ugyanúgy működnek, mint a POW alapúak, a blokkok dekódolásáért jutalmazza a „bányászt” az adott blockchain. Azzal az előnnyel, hogy nem fogyaszt plusz áramot a számítógépünk. Elég az adott POS alapú coin-ból az adott tárcában tartani a coinunkat és 0/24-ben futtatni azt. Erre adhat segítséget egy VPS szerver, melyről található egy videó a Kripto Akadémia YouTube csatornáján.

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal