Home Blog Mit sajnálnák, ha eltűnne a készpénz?

Mit sajnálnák, ha eltűnne a készpénz?

0
Mit sajnálnák, ha eltűnne a készpénz?

Elgondolkodtam, hogy mi hiányozna, ha nem volna készpénz.

Röviden összefoglalva nekem ezek.

  • Malacpersely
  • Borravaló
  • Alamizsna
  • Az áram és net nélküli pénzforgalom

Ezekhez mind érzelmi és megszokás miatt kötődőm. Lehet, hogy nem kéne, de nem tudom elképzelni az életem ezek nélkül az apróságok nélkül.

Malacpersely számomra egy jelkép. A takarékosság, a felhalmozás, a távoli célba vetett hit. Mint gyerek nem tudnám elképzelni magamat, hogy a mobil telefonom nézem az egyenlegemet. amit anya vagy apa utalt át. Hiányozna az az érzés, hogy kis tornyokba rakjam az érméket és csoportosítsam: ez megy csokira, ez megy ajándékra az uncsitesónak és akkor ennyi marad. 
Az ajándékba kapott papírpénz is, amikor kinyitom a borítékot, üdvözlőkártátyát és kikandikál belőle az a pár bankó, ami a ropogós és új (de legalábbis ki van vasalva, hogy újnak tűnjön) és az üzenet. Boldog szülinapot! Ezt az új BMX biciklidre!
A gyerekek jobban értékelik a pénz, ha meg tudják fogni (és főleg ha fém). 

Borravaló és az Alamizsna majdnem ugyan az, de én mégis megkülönböztetem. Itt már arat a kártyás fizetés (akár SZÉP akár Visa). De amikor szombat esti kirándulós programodat elszúrja egy zivatar leülsz kiveszel a “VIDEOTÉKÁBÓL” egy filmet és rendelsz egy pizzát. Jön a motoros futár nyakig esőkabátba szétázva. Szerintem ezért igenis jár neki valamennyi pénz. És hogy adjak bankkártyával borravalót? Tudom hogy van TIP funkció a bankkártyás fizetésnél, de az nem a futáré hanem a cég számlája. 

A koldusoknak nem szoktam adni pénz, inkább csak azoknak adok, akiket nap mint nap látok (és azoknak is főleg elhordott cuccaimat). Viszont az utcazenészeket, mutatványosokat szoktam támogatni némi apróval, kisebb bankjeggyel. De itt is vannak problémák:

1.  A készpénznél az állam átvállalja a “pénzhálózat” működtetését. A bankkártyánál és bitcoinnál én fizetem a tranzakciós költséget. (Nem tetszik)

2. Kedvenc indián pánsípos “előadóművészünk” kiteszi a BTC címét egy papírra. Én küldök neki pár satoshit, mert nagyon jól csinálja és még veszek tőle egy CD-t. Majd egy hónap múlva kopog a rend őre. Itt van egy “indián” és a maga BTC-jéből komoly mennyiségű füvet vett.

Áram és net hiányával az a gond, hogy mindenki természetesnek veszi  hogy van és mindig és folyamatosan van. Pedig így a XXI százat elején második évtizedében tudok olyan éttermet  aminek hiába tették kötelezővé a NAV-hoz bekötött pénztárgépet, nincs se vonalas telefon se térerő. A jó öreg készpénz  és a számlatömb működik. De a futár se mindig tudja rendezni a dolgot POS terminállal. Ugyan nem sok esetben, de volt több órás áramszünetünk. Internet kimaradás havonta 1-2x biztos van. Sőt, ha emlékszünk az “Otthon melege” programra. (Hűtő, mosógépet lehetett interneten leadott pályázat útján venni.) Ki volt írva a pályázat időpontja majd el kellett halasztani, mert átvágtak egy kábelt és fél Pest megyében nem volt net. (1) (Egy P2P kriptopénzes, okosszerződéses rendszerben tudjuk, hogy nincs pardon. Ha elküldted, eltünt,  ellopták, lemaradttál… nincs visszaút.)

Szóval nekem ezek hiányoznának. Nem hiszem hogy a föld alatt egy barlangi mentőt kell majd megvesztegetnem, hogy engem vigyen ki előbb. És azt sem hinném, hogy egy “hölgy” szolgálatait venném igénybe Visa kártyás fizetéssel.

Bár lehet, hogy a vízbe dobott érme hiányozna. Nem, a mobilomat, akkor sem fogom bedobni a szökőkútba.

(1) https://444.hu/tag/otthon-melege-program

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal