A bitcoinok 20%-a örökre elveszett

spot_img

Egy friss elemzés szerint, – melyet a Chainalysis készített, és a The Wall Street Journal publikált – a Bitcoin hálózatában létező, forgalomban lévő érmék valamivel több mint ötöde örökre hozzáférhetetlenné vált már.

Az elhagyott Bitcoin walletek egy privát kulcsal lennének dekriptálhatóak,  amit a wallet generálásakor kell elmenteni, de ezeket a hosszú, megjegyezhetetlen kódsorokat számtalan ember hagyta el az évek során. Jelenleg, ha elvesztenénk egy Binance jelszót, nem történne semmi, pár perc múlva már meg is kapnánk a frissen generáltat az email címünkre. De a hőskorszakban, amikor még nem voltak tőzdsék, meg univerzális walletek, ez volt az egyetlen kapcsolata a usernek a blokklánchoz. Ha pedig ez elveszett, akkor nem tudsz kitől segítséget kérni.

…Legalábbis elméletben. A gyakorltatban már több cég is nyújt ilyesfajta szolgáltatást. A Chainalysis olyan szoftvert írt, mely képes számtalan blokkláncon felderítést végezni, és például egy zsarolással összeköthető címből feltérképezi az összes tárcát, ahova a pénz elvándorolhatott.

A new yorki We Recover Data korábban nagyvállalatok számára  suerzett vissza elveszett vagy ellopott adatokat, de később, a kripto boom idején rájöttek, hogy a nagyvállalati módszerek az elveszett kriptopénzekre is alkalmazhatók. Változó tarifákkal dolgoznak attól függően, mekkora a kár vagy komplexitás az adott biztonsági rendszerben, de állítólag az esetek 95%-ában sikerrel járnak.

Végül pedig ajánlanánk Jason Miller szolgáltatásait, aki hipnotizőr, és regressziós hipnózis során próbálja meg visszafejteni az ügyfél tudatalattijából az elfelejtett privát kulcsokat. Miller 50%-os sikerrátáról beszél, ugyanakkor fél BTC-t kér előre, úgyhogy neki már nincs oka tartani a kudarctól…

Jason Miller
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img