Just tokenize it: Nike cipők az Ethereumon

Megosztom

Úgy tűnik jól halad a tokenizáció gondolata, és gyakorlati megvalósítása, most legalábbis a világ egyik legnagyobb ruházati gyártója, a Nike is csatlakozott azokhoz, akik szerint jó ötlet digitális javakat, azaz tokeneket képezni egy fizikai tárgyból. Tokenizálni azt érdemes, aminek szokatlanul nagy értéke van – abszolút értékben, vagy “műfajához” mérten -, éppen ezért exklúzív cipőkről van szó, a használt platform pedig az Ethereum.

Egy szabadalom is tartozik a projekthez, a december tizedikei keltezésű anyag részleteiben is bemutatja a Nike vonatkozó terveit. Egy új, különleges cipő megvásárlásakor “hozzákapcsolják” azt a tulajdonoshoz, természetesen ez is rögzítésre kerül a blokklánc segítségével.

Minden cipő kap egy tízjegyű azonosítókódot, ez kerül párosításra egy-egy vásárló kódjával, a cipő azonosítója akkor “szabadul fel”, amikor megtörténik az eladás, egyben a boldog tulajdonoshoz kötése a különleges lábbelinek. Úgynevezett ERC721 tokenekről van szó, a cipő azonosítója, és a keletkezett token együtt alkotják a – CryptoKitties logikájához hasonlóan – CryptoKick-et, ez a rendszer esszenciális eleme.

A tokenek a blokkláncon természetesen tartalmazzák a cipő leírását is, úgymint szín, egyedi stílusjegyek, egyebek. A tokenek birtokosai különleges jogokkal is rendelkeznek, meghatározhatják például, hogy hány replika készülhet a cipőről, a tokenekkel kereskedhetnek is, sőt, a CryptoKitties rendszeréhez hasonlóan “keresztezhetik” őket más tokenekkel, az “utódok” akár meg is jelenhetnek mint valós, kézzelfogható cipők, a “szülők” jegyeinek keverékeként.

Vissza a jövőbe, bő 15 ezer dollárért.

A projekt nem csupán a megszállot – és igazán tehetős – cipőgyűjtőket szolgáltja, egyben fontos lépés a hamisítás elleni harcban is, hiszen a Vechain rendszeréhez hasonlóan, segítségével azonosítható egy-egy ruhadarab eredetisége is. Komplett ökoszisztémát hoz létre mindezzel a Nike, hiszen a gyűjtők eddig csupán “fizikai” világa digitalizálva lesz, ezzel növelve a potenciális érintettek, és a lehetőségek számát is.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel