Kim Jong-un, a befektető

spot_img

Az NSA korábbi tisztjének információi szerint Észak-Korea megközelítőleg 11.000 bitcoint halmozott fel az évek során, és éppen decemberben, 2017-ben adta el, 210 millió dollár értékben, hogy atomprogramját finanszírozza. Priscilla Moriuchi állítása szerint a kriptovaulták az ENSZ által bevezetett nemzetközi szankciók megkerülésének lehetőségeként kerültek a diktatúra látóterébe.

„Fogadni mernék rá, hogy azóta ezek az érmék már át lettek forgatva, akár fiat valutává, akár valami egyéb értékre, és ezzel támogatják Észak-Korea ballisztikus rakéta-programját.”

Priscilla Moriuchi

Moriuchi, aki most már egy kiberbiztonsági cégnek, a Recorded Future-nek dolgozik, úgy gondolja, hogy Észak-Korea nem csupán hackerei segítségével, de bányászattal is gyűjtötte a digitális vagyonát.

Támadások

Észak-koreai hackerek állnak számtalan japán és dél-koreai tőzdsék ellen indított támadás mögött. A dél-koreai hírszerzés tisztjei szerint nem bizonyíthatóan, de joggal feltételezve ők állnak a Coincheck elleni támadás mögött is, amikor is több mint 500 millió dollár veszett el.

A Recorded Future januárban adott ki egy jelentést, ami részleteiben tárja fel, hogyan is zajlanak az északi kiber-hadműveletek.

„Észak-koreai kormányerők – és kiemelten a Lazarus Group – tovább folytatták a déli kereskedelmi platformok támadását 2017 második felében is… A felfedezett malware kódjának jelentős része megegyezett a 2014-ben a Sony ellen bevetett Destover programmal”

Mint emlékezetes, ez a hackertámadás volt az is, ami például nyilvánosan elérhetővé tette az Interjú című filmet még a bemutatója előtt, ezzel komoly károkat okozva a stúdiónak. Moriuchi szerint az egyetlen megoldás az észak-koreaiak kiszorítására a kriptovaluta-világból a szigorú regulációkban és a nyomon-követhetőség fejlesztésében van.

 

A Cryptovest.com nyomán

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img